Borkülönlegességek, hordóminták az egri Monarchia Borászattól
- az év első kóstolója dr. Pók Tamás, főborász vezetésével
Kiderült, hogy az egri Monarchia Borászatnál a 2008-as esztendő érdekes és eseményekben gazdag évnek ígérkezik, mert a korábban megkezdett tranzakciókat közel 150 millió forintos beruházással jelentősen felgyorsítják. A 35 hektáros szőlőterületükön az elmúlt évben 10 hektár már termőre fordult, az idén ez az arány tovább növekszik és reményeik szerint 2010-ben már kizárólag saját szőlőt fognak feldolgozni. Alapvetően megváltozik a portfolió is. A korábban készített több mint 20-féle bor helyett a termékskálát 10 borra szűkítik le, és kizárólag a felső középmezőnybe illeszkedő, minőségi és egyedi ízvilágú borokkal jelennek meg a piacon.
Kovács Nimród, a Monarchia Borászat tulajdonosa - aki, ha később is, de megérkezett a borkóstolóra - elmondta, hogy idén tavasszal az Eged-hegyi ültetvényen 4-5 hektáron sor kerül az ültetvények átoltására két szőlőfajtára, a Chardonnay-ra és a Pinot noir-ra. Egyrészt azért, mert a Pinot noir iránt egyre nagyobb a kereslet a világban, másrészt Eger adottságai a világ nagy borvidékei közül leginkább Burgundiához hasonlítható, így a mindkét borvidéken termesztett Chardonnay és Pinot noir fajtákból készülő, kiváló minőségű borok készítését tartják a legfontosabbnak. Az ültetvények átoltását, az újak telepítését Markus Bokisch kaliforniai szőlész irányítja. A borok készítéséhez pedig kapnak sok jó tanácsot kapnak Kent Barthman kaliforniai borásztól, aki igazi Pinot noir specialista óriási világtapasztalattal.
A több mint ötven résztvevőnek kicsit várakoznia kellett a bormustrára, mert az est főszereplője, Dr. Pók Tamás autója, Eger és Budapest között lerobbant az autósztrádán. Szerencsére a vendégek - akiket Szalay Dorottya, a Monarchia Matt Hungary Kft. ügyvezető igazgatója tartott addig szóval - cseppet sem türelmetlenkedtek. A főborász érkezésekor pedig már a poharukba töltött, különleges illatú és aromájú Zen 2006-tal ismerkedtek.
A zöldes-fehér színű, reduktív technológiával készült, "acélos tekintetű" fehérbor a főborász szerint a világmárkákon túllépett, egyedi ízvilág iránt nyitott, újvilági fogyasztó kérésére adott csattanós válasza a Monarchia Borászatnak. Jól lehűtve, fűszeres halételekhez, könnyű tésztákhoz, a távol-keleti konyha remekeihez, és salátákhoz ajánlják.
A borsor második darabja a Sauvignon Blanc 2007 komoly elismerést aratott a kóstolók körében. Többen sajnálkozással vették tudomásul, és ennek hangot is adtak, hogy a pincészetben még nem dőlt el, ezt a hordómintát lepalackozzák, avagy egy másik borfajtával házasítják.
Ami ezután következett, a Chardonnay Battonage 2005, arra méltán lehet büszke a Monarchia Borászat. A 15 ezer palack jelentős része az USA-ban kerül értékesítésre. Sajátos ásványosságát a válogatott dűlők vulkáni talaja, friss eleganciáját, élénk savait a hűvösebb mikroklíma alakította. A bor a Chardonnay készítés klasszikus technológiájával készült, azaz a kis tölgyfahordós (francia és magyar barrique) erjesztéssel, seprőn tartással és többszöri felkeveréssel. Érett körte és alma illata, csöppnyi vajassága, háttérben bujkáló enyhe füstössége és hosszú lecsengése ragyogóan tükrözi az Egri Borvidék adottságait és a fajta világszerte ismert arculatát. Kiváló társ szárnyas- és könnyű sertés ételekhez, valamint tenger gyümölcseihez és tésztafélékhez.
Fiatalabb testvére a hordóminta Chardonnay Battonage 2006 három dűlő terméséből készült és 13 hónapos barrigue hordós és néhány hónapos palackos érlelés után idén nyáron kerül a piacra.
A vörösbor-sort is egy hordómintával indította Pók Tamás. A Pinot Noir 2006-ból, amelyet ugyancsak kiváló minőségűre értékeltek a jelenlévők, a februári letöltést követően megközelítőleg 3500 palack kerül forgalomba. A Pinot Noirnak a jövőben komoly szerepet szánnak és nagy jövőt jósolnak a pincészetnél.
Az ízek élvezetét persze még lehetett fokozni.
A Rhapsody in Red 2004 a főborász egyik kedvenc, bordeaux-i stílusú remekműve, három fajta, a Kékfrankos, a Cabernet Franc és a Merlot házasításából készült. A kiváló kézműves bor az erdei gyümölcsök, ribizli, szeder, kakaó és szegfűszeg ötvözete. Rubintvörös színe, bársonyos tanninjai, és hosszú lecsengése Eger egyedülálló sajátosságait mutatják fel. Vadételek és fűszeres fogások kedvenc kísérője.
A következő bor, a Bazilika 2004, az egyetlen Egri Bikavér Superior a 2004-es évjáratból a világon. A nevét Eger híres Bazilikájáról kapta és 45% Cabernet franc, 30% Kékfrankos, 12% Merlot, 9% Pinot noir és 4% Kadarka házasítása. Elegáns borban a pirosbogyós gyümölcsök aromái és ízei keverednek mézzel, fahéjjal és étcsokoládéval. Bársonyos tanninjai, egries savai hosszú életet biztosítanak, melyhez elsősorban marha- és bárányhúsból készült ételeket, ragut ajánlott.
Az est meglepetése és "záró száma" a tulajdonosról elnevezett, Nimród sorozat negyedik szülötte NJK 2004 volt.
Ezzel a sorozattal, a sok minőségi bor mellett, dr. Pók Tamás szakértelmével, olyan világszínvonalú bor márkát - cuvée-t - sikerült létrehozni, amely az adott év legjobb szőlőjéből, Cabernet franc, Kékfrankos és Merlot házasítással, a pincészet legszebb tételeiből, két és fél éves érleléssel, minimális mennyiségben - 900 palack - készül Egerben.
A pincészet zászlós bora mély színű, illatában és zamataiban kék és fekete héjú bogyós gyümölcsök díszlenek lekerekedett és bársonyos tanninokkal. Fejlődése a palackban még hosszú évekig töretlen.
A késő estébe nyúló kóstoló résztvevői a hivatalos programot követően még jó ideig együtt maradtak és tovább folytatták a vendéglátók számára is hasznos eszmecserét a megízlelt borokról, a hazai és a nemzetközi borízlésről, és a Monarchia Borászat jövőjéről.
forrásom a http://www.boraszat.hu/index.php?mit=hirek&mit1=kivalaszt&id=1597