Pálinkával koccintanak a vérontásra
Steinbach Zsolt a www.teol.hu -ról
Van benne fantázia - mondta a disznóvágásról, mint turistavonzó látványosságról Angler Kinga, a Szekszárdi Borút Egyesület elnöke, idegenforgalmi szakember. Tolnában számos vendéglátó- és szálláshely nyújt is ilyen szolgáltatást.
A megye szálláskatalógusában huszonegy olyan helyet találtunk, ahol ilyen programot kínálnak. Érdeklődésünk nyomán kiderült: akad, ahol tévesen szerepel ez a jelzés, és több helyen egyenlőre nem volt rá igény. Van azonban, ahol a téli időszakban gyakori a disznóölés. Ilyen többek között a simontornyai Fried Kastélyszálló. A vállalkozás legalább tizennégy fős csoportoknak telente három-négy alkalommal rendez ilyen attrakciót. A disznóvágás elengedhetetlen nyitánya a pálinkás köszöntő. A vendégek böllér irányításával részt vehetnek a feldolgozásban. A nap során a hagyományos-különleges disznótoros finomságokat fogyaszthatják. A kastélyszállóban főként hazai, városi vendégek veszik igénybe ezt a szolgáltatást. Általában annyian, hogy aznap el is fogy a levágott a sertés.