Borajánló karácsonyi lakomához |
A karácsonyhoz bőséges lakomák tartoznak. De mihez mit igyunk? A hagyományos receptek mellé borajánlóval készültünk.
Hal
A magyar asztalra Szenteste hagyományosan hal kerül, amely a néphit szerint a bőséget szimbolizálja a következő esztendőben. Régebben a böjti időszak étrendjébe tartozott, de ma már az ünnep bármelyik napján az asztalra kerülhet, ezernyi formában. A hal pedig akkor érzi jól magát, ha úszhat. Igyunk hát mellé!
A halászlében a hal édeskés ízét egy testesebb, savasabb fehérborral, pl. Olaszrizlinggel, Szürkebaráttal jól kiegészíthetjük, de a hagyományos párosítás fűszeres Kadarkával vagy Kékoportóval (Portugieserrel) is kiváló választás.
Ajánlatunk: Kiss Gábor Portugieser 2005
Rántott ponty mellé tüzes fehérbort vagy csersavban gazdag vörösbort is párosíthatunk.
Ajánlatunk: Feind Borház - Chardonnay 2005
Harcsapörkölt túrós csuszával - fogyaszthatjuk száraz, testes fehérborokkal, de bársonyos vörösborokkal is.
Ajánlatunk: Fekete Borpince - Kadarka 2003
Rácponty - a testes fehérborok, a bársonyos vörösborok ezzel az étellel is harmonizálnak.
Ajánlatunk: Vesztergombi Pince - Kékfrankos Selection 2003
Ha füstölt lazacot készítünk, akkor ahhoz egy barrique Chardonnay krémessége nagyszerűen illik, ha nem füstölt a hal, akkor Sauvignon blanc-nal, Pinot blanc-nal, esetleg egy szép száraz Furminttal érdemes összekóstolni.
Ajánlatunk: Lisicza Pincészet - Sauvignon blanc 2005
Pulyka
A szárnyasok közül a pulyka is a karácsony egyik szimbólumának tekinthető. Az angolszász országokban szinte elképzelhetetlen a karácsonyi vacsora pulyka nélkül, de ma már a hagyományok és szokások keveredésének köszönhetően Magyarországon egyre gyakoribb vendég az ünnepi menüben (ezt mutatják szavazataitok is).
Az angolok főként gesztenyével töltve fogyasztják, amitől édes jellegűvé válik, így igazi ínyencségnek számít. Ha nem akarunk vitát, a hagyományos ízeket kedvelő családfőnek csak óvatosan tálaljuk.
A gesztenyével töltött pulyka egy könnyed illatos Traminivel vagy egy testesebb tokaji borkülönlegességgel mennyei.
Ajánlatunk: Göncöl - Fordítás 2000
Ha a karácsonyi sült pulykát sonkakrémes burgonyával tálaljuk, akkor a sonkakrémhez valamilyen száraz fehérbort (Chardonnay-t, száraz Szamorodnit) vagy egy könnyed, elegáns rosét javasolnánk.
Ajánlatunk: Figula Mihály - Kékfrankos Rosé 2006
Karácsonyi kacsasült lakoma mellé választhatunk könnyedebb borokat: Kékoportót, Pinot noir-t vagy testesebb borokat Syrah-t, Cabernet sauvignont is.
Ajánlatunk: Weninger Pincészet - Syrah 2004
Káposzta
A karácsonyi menüben a káposzta nemcsak nálunk, hanem más nemzeteknél is - a németeknél vöröskáposzta, a letteknél és az oroszoknál grúz töltött káposzta formában - fontos szerepet játszik. Magyarországon a káposztát karácsonykor elsősorban töltött káposztának készítik el, amihez - főként vidéken - a decemberi disznóvágásból származó friss sertéshúst használják fel.
A kolozsvári töltött káposzta kívánja a fűszeres borokat, például Olaszrizlinget, Rajnai rizlinget.
Ajánlatunk: Pannonhalmi Apátsági Pincészet - Rajnai rizling 2005
Desszert
A karácsony az édességek habzsolásának időszaka is, ahány ház, annyiféle sütemény. Van azonban néhány kihagyhatatlan örökzöld.
Diós, mákos bejglit illatos Irsai Olivérrel, de akár egy 5 puttonyos aszúval is társíthatjuk.
Ajánlatunk: Szőke Mátyás - Irsai Olivér 2006
Mézeskalácsot fogyaszthatjuk desszertborokkal, mézillatú borokkal.
Ajánlatunk: Légli Ottó - Pinot blanc 2005
A gesztenyés kiflihez, gesztenyés sütikhez szép savú, harmonikus fehérborokat kínálhatunk.
Ajánlatunk: Pfneiszl Pince - Kései szüretelésű Zenit
A sajtos rúd esetén nem az ételhez választjuk a bort, hanem a borhoz a "korcsolyát": szinte bármilyen száraz fehérbor mellé ropogtathatunk sajtos rudat.
Ajánlatunk: Györgykovács Imre - Olaszrizling 2004
Alma
Bár nem feltétlen a karácsonyi menü része, mégis fontos jelentőségű a Szenteste elfogyasztott alma: a keresztény kultúrkörben a tudás fájának gyümölcse, egyben a család összetartozásának szimbóluma. Vacsora után a több száz évvel ezelőtt, a gazdasszony kezébe vett egy szép, piros almát, és annyi szeletre vágta, ahányan ültek az asztalnál, mondván: amilyen kerek az alma, olyan kerek, összetartó legyen a család a következő esztendőben.
Almás rétes mellé kortyolgassunk illataromákban gazdag fehér borokat.
Ajánlatunk: Béres Szőlőbirtok - Sárga muskotály 2005
Az étkezés végén megkoronázhatjuk az estet egy kellemes pálinkával.
Ajánlatunk: GelaVilla - Törkölypálinka
Szerző/Forrás: édenkert.hu
Ulcz Adél