A borleves rejtelmei
szerezte: Cserke
Tudvalevő, hogy a karácsonyi lakoma sok helyen nem létezhet borleves nélkül. Borleves kell és kész. De azt is látom, hogy ahány ház annyi borleves.Alapvetés, hogy bor persze kell bele, hiszen azért borleves.De készülhet száraz, vagy édes borból, tokajiból akár, sőt, van aki egyenesen a savanyú bort preferálja erre a célra. Aztán a fűszerek.Tehetünk bele citromot, szegfűszeget, fahéjat, esetleg szerecsendiót, vaníliát, amitől a borlevesünk pont a mi ízlésünknek megfelelő lesz.
A vélemények megoszlanak víz-ügyben is, én bizony úgy vagyok vele, a jó bort kár felvizezni, de hát tudjuk, ahány ház...
A másik problémás pont a liszt. A tojások sárgája kellően sürít, selymes állagot ad, úgyhogy hagyjuk el a lisztet bátran, nem fog hiányozni belőle.
Két dologgal kapcsolatban azért egységfronton tömörülnek a borleves-készítők, ez a cukor és a tojás. Ezek mindenki borlevesébe belekerülnek.
Aztán a végén lehet cifrázni, citromhéjspirállal, habcsókkal, habgaluskával, rumos mazsolával, tejszínhabrózsával tálalni, kinek-kinek ízlése szerint.
Miután a fentieket összeszedegettem és némi közvéleménykutatást is tartottam ezügyben, kissé összezavarodtam. Melyik legyen az én borlevesem a sokféle közül?
Sok tanakodás, kombinálás és egy főzőtanfolyamon tapasztaltak alapján a következő recept szerint készült el.
Borleves
(4 személyre)
6 dl jó minőségű száraz bor
3 dl tejszín
10 dkg cukor (esetleg ízlés szerint több)
1 darab fahéj
5 szem szegfűszeg
1/4 citrom
6 tojás sárgája
1 dl borban felforralom a fűszereket, citromot és főzöm kb 2 percig. Ennyi idő alatt a fűszerek zamatát jól átveszi .
A tojások sárgáját egy nagyobb tálban habosra keverem a cukorral.
A fűszeres bort hozzáadom a többihez és a tejszínt is beleöntve épp csak forralok egyet rajta. Vékony sugárban hozzáöntöm a cukros tojássárgákhoz, miközben erőteljesen kevergetem habverővel. Ennél a műveletnél résen kell lenni, gyorsan keverni, és nem egyben hozzázuttyintani a bort, mert a forró folyadék összekaphatja a tojást. Csak türelem kell hozzá és biztosan nem rontjuk el.
Mikor ezzel elkészültem, visszatettem a tűzre a borlevest és épp csak egyet forraltam rajta.
Elég magas az alkoholtartalma, mivel nem az egész bormennyiségben forraljuk a fűszereket, úgyhogy ha gyerek is szeretne enni belőle, az összes bort fel kell forralni, hogy az alkoholtartalma elillanjon.
Hidegen és melegen is tálalható.
(És akkor még megjegyezném, hogy, ahogy a barátnőmmel megbeszéltük, mi a borlevest márpedig nem szeretjük. Borsodó, borhab jöhet.
És ez a borleves. Ez ugyanis nagyon ízlik.)