Szőlőtermesztés alapjai
Mind az, amit tudni kell, hogy jobban értsd, amit a bor akar mondani neked...
Nem is egy nyárnak, hanem milliónyi évnek
hömpölygő lángtengere, hője szűrődött le és szorult a szőlőbe –mondaná is, ha nyelven tudna szólni.”
Simon István
Transzkaukázia (a mai Törökország,
Irán és Örményország területe):
Itt kezdték el termeszteni az ókori f
öldművelő népek a ligeti szőlő
(Vitis sylvestris) értékesebb
gyümölcsöt termő egyedeit 3-5000
évvel ezelőtt.
Évezredek alatt ez a kultikus növény
szinte az egész világon elterjedt,
és kialakultak, a mai szőlőfajták
és művelés módok.
Egy mai, modern művelésű szőlő részei
Bényei - Lőrincz - Sz. Nagy
Egy régi mondás úgy tartja, hogy a szőlő a ’’hajlott hátú embert szereti”. Ez igaz is volt a régi, alacsony művelésmódú (bakművelés, fejművelés) ültetvényekben, ahol a szőlősgazda egész nap a tőkék fölött görnyedt, kapával vagy metszőollóval a kezében.
Manapság egy kicsit könnyebb a szőlőtermesztő helyzete, oszlopok és drótok, sőt modern fémtámrendszerek teszik egyszerűbbé a termesztést.
Tetszés szerint lehet válogatni a művelésmódokban és technológiákban.
Bényei - Lőrincz - Sz. Nagy
Tapasztalataim alapján a Guyot a nekem megfelelő művelésmód. Egyszerű és könnyű a metszése, tökéletesen el lehet rendezni a hajtásokat és a fürtöket.
Bényei - Lőrincz - Sz. Nagy
Az ábrán számokkal a Guyot művelésű szőlőtőke. Jelöltem a fontosabb részeit:
- törzs: több éves, vastag, fás rész
- Biztosító vagy csercsap, ez szolgál a következő évi hajtások biztosítására
- Cservessző az adott évi hajtás, amit lekötünk
- A felfelé növekvő hajtások amiken a levelek és fürtök lesznek
Metszés után a szálvesszők.
Ha az időjárás kegyes hozzánk, a szőlő fakadása egyöntetű és folyamatos, ilyenkor már tudjuk, hogy milyen termésre számíthatunk, de addig még rengeteg munka áll előttünk.
Fiatal hajtás
Miután a szőlőhajtások növekedése beindult, egy perc megállás sincs.
A hajtásokat igazítani, befűzni a drótok közé.
Szőlősorok, hajtásigazítás után
Eltávolítani a levelek hónaljából növő hajtásokat, tisztítani a törzset.
Mindent meg kell tenni azért, hogy tökéletes, szellős lombfalat kapjunk, ahol a csonkázás után szőlőfürtök katonás rendben sorakoznak egymás mellett.
A minőségi szőlőtermesztés kulcskérdése a termésszabályozás, ezt
fürtválogatással (un. zöldszürettel) érhetjük el.
Egész egyszerűen kimegyünk az ültetvénybe és levagdossuk a zöldszínű még éretlen fürtök egy részét.
Egy szőlőtőke, termésritkítás után
Így sokkal több tápanyag és cukor jut a megmaradt termésbe, érettebb, zamatosabb alapanyagot kapunk borkészítéshez.
Fontos kérdések, amit szinte mindeni feltesz!
Mennyi szőlőtőkének kell lenni egy ha területen? A válasz egyszerű, de mégis nagyon bonyolult! Mindig az adott helynek megfelelően. Figyelembe kell venni a talajban lévő tápanyagmennyiséget. (Ha sok a tápanyag, ritkábban, ha kevés, sűrűbben lehet ültetni a tőkéket.) Fontos a talaj szerkezete. (Ha nagyon agyagos, mint pl. Egerben, oda kell figyelni, hogy még a legkisebb szélességű traktorunknak is legyen helye egy eső után jobbra-balra csúszkálni. Egy ekkora traktor, mikor rácsúszik a szőlősorra akár 3-5 tőkét is kidönthet.) Összefoglalva: erre nincs szabály. Talán egy: mindig az adott lehetőségeinkhez képest a legtöbbet. De az tévhit, hogy ha több a tőke, akkor jobb a minőség! Sokkal fontosabb a környezettel és lehetőségeinkkel legmegfelelőbb harmónia kialakítása
Mekkora mennyiséget kell termelni 1 ha szőlőben? Erre egy másik kérdés a válasz. Milyen bort szeretnél készíteni? Ha könnyű reduktívet, akkor kb 140q/ha, ha testesebbet, amit esetleg már fahordóba is teszel, kb. 100q/ha, ha komoly, testes, érlelt bort akkor kb. 50q/ha (ezek az adatok sok dologtól függnek, de nagyjából megállják a helyüket) Legfontosabb itt is a harmónia kialakítása a szőlőben. Lehet látni a szőlőn, hogy Ő mennyit szeretne, csak oda kell figyelni!
Nagyon fontos, hogy a bor a szőlő lelkének tükre! A borász csak a leggyengébb láncszem köztük! A borász adhat stílust egy bornak, alakíthatja saját magához, picit javíthat, de nagyon sokat ronthat a boron. De a lényeg, a bor minőség, mindig kint a domboldalon, a szőlőben dől el!
Remélem, élvezted az első leckét, mert én beleadtam apait-anyait!
Demeter Klub Amennyiben eddig nem lettél volna Demeter Klub tag, van egy örömhírem számodra! plusz bónuszként kapsz tőlem egy tagságot a klubba, ami most nem jár semmi kötelezettséggel. Ez egy nyílt klub, bárki lehet tagja, aki szereti a bort. |
Demeter Csaba
Demeter Pincészet
www.demeterpinceszet.hu
Kapcsolat - A véleménye fontos nekünk