|
| Nincs annál jobb, mint amikor a fagyos hidegben a zamatos forralt bor kicsit felmelegít. A finom nedû kortyolgatása már a karácsony hangulatát idézi, hiszen mindenki ezt issza a vásárokban, és sok család asztalára kerül Szenteste. Arra a kérdésre azonban, mitképp kell jól elkészíteni, nincs két egyforma válasz.
| Betti a Vörösmarty téren méri a forralt bort Fotó: CsD | Keressük a legjobbat és a legolcsóbbat! Segítsen nekünk abban, hogy megtaláljuk az ország legolcsóbb illetve legfinomabb forralt borát! Várjuk javaslatait. Arra is kíváncsiak vagyunk, Ön hgyan készíti, mivel bolondítja meg a forralt bort. A legjobb tippeket egy üveg borral díjazzuk! Szavazataikat és receptjeiket az alábbi címre várjuk: forraltbor@borsonline.hu 1593 Budapest, Pf. 720. alapdíjas sms: 06-30 3030-595 | Hatalmas élet van a fôvárosi Vörösmarty téren, ahol a vásárlók többsége forralt bort kortyolgatva jár-kel a pavilonok között. A tél italának receptjét kincsként ôrzi minden árus, ám annyit sikerült megtudnunk, hogy nincs két egyforma forralt bor. – Nagyon fontos, hogy jól eltaláljuk az adagolást, fûszeresnek kell lennie, ám nem lehet túlságosan az – mondta Ildikó. – A finom forralt bor legyen erôs, de semmiképpen se túl édes. Egy fiatalokból álló trió tagjai bevallották, kidejezetten az ízletes ital és a hangulat csábította ôket a belvárosba. – Adják tûzforrón, hogy minél lassabban hûljön ki – vélekedett Tamás, aki Annával és Gergôvel kortyolgatott. Gergô szerint akkor az igazi az ital, ha nem nagyon érzôdik benne az alkohol. Dósa Tibor mesterszakács tavaly rekordot állított fel Gyöngyöstarjánban, ahol 300 liter bort forralt. A finom itóka mindössze 86 perc alatt fogyott el. - Az a legfontosabb, hogy ne melegítsük túl a bort, mert akkor szétesik, élvezhetetlenné válik – osztotta meg a Borssal titkát Dósa Tibor. - Az ideális hômérséklet 70 fok, ehhez nem kell mérôkészülék sem: ha a bor tetején fehér habréteg képzôdik, akkor pont jó. Sajnos sok helyen megfeledkeznek errôl az intelemrôl, és túlfûszerezik az italt, hogy ne lehessen észre venni, hogy a borból már az összes szesz elpárolgott. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem szabad fûszerezni. Sôt! Egészen érdekes megoldásokkal is találkozhatunk: elôfordul, hogy fenyôágat dobnak a fôzetbe, és így az aromája és az illata is karácsonyt idézi. A rózsabors pedig – ami piros színû – körübelül öt fûszer keverékét alkotja, bár szó szerint elég borsos az ára, egy kiló 4-5 ezer forint. – tudtuk meg a mesterszakácstól. Bock József borász azt is elárulta, hogy milyen bor illik a téli italhoz. - Egy egyszerûbb fehér vagy egy kevésbé testes vörösbor is tökéletes. Mivel általában vizzel higítják és fûzerezik, ezért nem javaslom a drágább borfajtákat. – mondta a szakértô. STR-LB www.borsonline.hu a forrásom
| | |