
A préselés, fejtés, szűrés nélküli borkészítés ősi titkát a gazdák dinasztiákon keresztül hétpecsétes családi titokként őrzik a mai napig – magyarázza a gazda. Ő azonban most elárulja a saját módszerét.
– Egy felfelé szűkülő, vastag falú tölgyfa kádban, a törkölykalapot a must felszíne alatt tartva, a levegőtől elzárva megy végbe az erjedési és érési folyamat. Így amikor a téli ünnepek előtt csapra verjük a hordót, kristálytiszta bort engedhetünk le – árulta el Ország úr. – Ha mindent jól csináltam, akkor olyan különleges szín- és ízhatást érhetek el, amelyet a modern módszerekkel nem lehetséges. Az eredményre már nem sokat kell várnom – mosolygott.
– A napokban töltjük az ászokhordókba, és karácsonykor a családomnak az ünnepi vacsorához már ebből töltök a poharakba,
fforrásom a blikk.hu