SZŐLŐSKISLAK – Több mint százéves borkészítési hagyományt elevenített fel egy kísérletező kedvű somogyi borász, Ország Zoltán, azt remélve, hogy az idei év szőlőtermése különleges évjáratú vörösbort hozhat a karácsonyi ünnepi asztalára.
A préselés, fejtés, szűrés nélküli borkészítés ősi titkát a gazdák dinasztiákon keresztül hétpecsétes családi titokként őrzik a mai napig – magyarázza a gazda. Ő azonban most elárulja a saját módszerét.
– Egy felfelé szűkülő, vastag falú tölgyfa kádban, a törkölykalapot a must felszíne alatt tartva, a levegőtől elzárva megy végbe az erjedési és érési folyamat. Így amikor a téli ünnepek előtt csapra verjük a hordót, kristálytiszta bort engedhetünk le – árulta el Ország úr. – Ha mindent jól csináltam, akkor olyan különleges szín- és ízhatást érhetek el, amelyet a modern módszerekkel nem lehetséges. Az eredményre már nem sokat kell várnom – mosolygott.
– A napokban töltjük az ászokhordókba, és karácsonykor a családomnak az ünnepi vacsorához már ebből töltök a poharakba,
fforrásom a blikk.hu
bor, pince, borászat, szőlő, pálinka, párlat, hírek .. e-mail: tester@fw.hu
2007.11.29. 22:26
Karácsonyi bor
Címkék: balaton országh karácsony bor szőlőskislak
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://borhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr67247274
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.