Galambosi fűszeres
Sertéssült előtt és után is
forrásom: Alkonyi László, eletstilus@hetivalasz.hu
Az első választás talán szokatlannak tűnik, de ha felidézzük a fűszeres, sós sültek zsírját (amit annyira szeretünk friss kenyérrel és zöldhagymával), és egy gazdag, nem túl édes (legfeljebb 80-90 gramm maradékcukrot tartalmazó), gazdag savú bort képzelünk hozzá, máris eljutunk a távolkeleti konyhák gondolatvilágába. A nagy testű, száraz fehér borok már nem szorulnak túl nagy magyarázatra - főként akkor nem, ha kicsit szárazabbra sikeredett a hús.
Egy azonban nagyon fontos, bárhogy döntünk is: tömör, minerális ízű bort találjunk ételünkhöz. Erre elsősorban Tokaj-Hegyaljáról, Somlóról vagy a Balaton-felvidék bazalthegyeinek terméséből válogatva van jó esélyünk.
Ha Somló mellett döntünk, és Fekete Béla, Györgykovács Imre, Laposa József vagy a Hollóvár Pince borai közül választunk, akkor nem fogunk csalatkozni. Tokajban járva érdemes ellátogatni a Gróf Degenfeld Szőlőbirtokra. Nemcsak minerális és szép arányú, de nagyon jól is iható az a furmint, amit 2006-ban a Galambos-dűlő terméséből készítettek. Az ásványosságot nagyon finom újfás fűszeresség színesíti. Könnyen rá lehet kapni erre a borra: mangalica nélkül is szeretni fogják.