Kövér és szép
Írta: Alkonyi László, eletstilus@hetivalasz.hu
Csak azért muskotályos bort választani egy desszerthez, mert az muskotállyal (is) készült, alapvető tévedés.
ár a szőlőfajták között a "legdirektebb" illatú és ízű a mukotály, desszertben - akár gyümölcsként, akár borként felhasználva - általában csak másodhegedűs lehet. Mandulába vagy mogyoróba ágyazva azonban kimagasodhat a desszertből a muskotályosság.
Ha viszont ilyen finoman komponálunk egy édességet, miért ütnénk agyon a kiemelt ízt egy harsogó borral, vagyis valamelyik muskotályos nedűvel? Jobban járunk, ha egy mérsékelten édes, visszafogottan illatos, puha desszertbort választunk. Itt van például a Tokaj Hétszőlő 2005-ös, kövérszőlőből készült, kései szüretelésű bora. Ez az őshonos fajta alig tíz esztendővel ezelőtt tűnt fel újra a hazai borkínálatban - éppen a szóban forgó birtoknak hála.
Évszázadokkal ezelőtt a kövérszőlőt leginkább cukortermelő fajtaként használták az aszúbor készítéséhez, hiszen kövér, húsos bogyói remekül töppedtek, ám önmagában igencsak puha szerkezetű és visszafogott illatú bort adott. Önállóan ma is csak nagyon tisztán dolgozó, felkészült pince tud igazán kívánatos bort készíteni belőle.
A közel 500 esztendeje a moldvai Cotnárba elszármazó és nemrégiben ismét hazatérő fajta talán legszebb, legelegánsabb tétele a Tokaj Hétszőlő 2005-ös évjáratú kövérszőlő bora. Négyputtonyos aszúnak megfelelő cukortartalommal, visszafogott, de fűszeres illattal, puha, lágy testtel - finom ágy egy muskotályos desszertnek.
forrásom a hetivalasz.hu