ALANA - TOKAJ PINCÉSZET
Németh Attila:
"Az aszúzást befejeztük, de a területek 50%-a még szüretre vár. Kimagaslóan jó évjárat az idei, nagyon sok és jó minőségű aszú szemet szedtünk, és csodálatos volt a száraz borok alapanyagaként szüretelt furmint és hárslevelű is,...a legzamatosabb szőlők, amióta Tokaj-hegyalján vagyok, ezért biztosra tudom mondani, hogy lesz szép száraz borunk is a 2007-es évből. A sárgamuskotályunk egy részének "lába kelt", de ami megmaradt, abból még aszú szemeket is gyűjtögettünk. Magas mustfokkal kerülnek be a kiváló alapanyagok az aszú alapborhoz és a szamorodni típusú borokhoz. November végéig szeretnénk befejezni az idei szüretet."
ÁRVAY PINCÉSZET
Árvay János :
"Jelentem nagyban folyik Hegyalján, így nálunk is a szüret. Folyamatban van az aszú szemek egyenkénti kicsipegetése. A száraz bornak gondolt fürtöket már leszedtük, és lent erjednek a pincében. Kóstolgatjuk a már kierjedt vagy éppen erjedésben lévő borainkat. Eddig mindegyikkel jó barátságban vagyunk. Bár a tokaji fajták nagy szüretje nálunk még várat magára, de azért már elindultunk. Reménykedünk és imádkozunk. Hátha lesz belőle mondjuk Édes Élet..."
BÉRES SZŐLŐBIRTOK
Zöldi-Kovács Árpád:
"A héten befejeződik nálunk is a szüret. Elmondhatjuk, hogy minden a várakozásoknak megfelelően alakult, minden borfajtánkhoz megvan a megfelelő alapanyag. Kiváló minőség jellemzi az idei évjáratot, magas mustfokkal érkeztek be a szőlők. Az eddig ismert fajtajelleg szerinti száraz boraink, késői szüretelésű boraink és aszú boraink mellett szeretnénk majd az idei évből két új bort is a nagyközönségnek bemutatni, egy 3 puttonyos Tokaji Aszút és egy reduktív technológiával készített, könnyed, gyümölcsös száraz furmintot is."
BODVIN PINCÉSZET
Orosz Gábor:
"Nagyszerű évjárat lesz az idei, tegnap fejeztük be a szüretet. Legalább olyan jó évet könyvelhetünk el, mint amilyen a 2003-as évjárat volt. Zamatos, koncentrált ízvilágú aszú, szép száraz bornak való alapanyag,..ezek a mögöttünk lévő szüret főbb jellemzői. A szőlők aszúsodása dülőnként más és más arcát mutatta, hektáronként 1 és 15 mázsa közötti mennyiségben szedtünk aszú szemet a területekről. Ideális volt az ősz, jó időben jött a csapadék, összefoglalva: nagyon jó év az 2007-es év!"
DERESZLA SZŐLŐBIRTOK
Baji Edit:
"A múlt hét elején befejeztük a szüretet. Az aszú borok feldolgozása folyamatban van, a száraz borok az erjedés vége felé közelednek. Már a korai fajták -a muskotály, zéta, Tarcal 10, Sauvignon Blanc- is nagyon szép alapanyagokat adtak, újdonság lesz az idei évből a könnyed, reduktív technológiával készített, gyümölcsös, illatokban gazdag Sauvignon Blanc borunk, mely karácsonyra várhatóan le lesz már palackozva. Összességében elmondható a 2007-es szüretről, hogy vannak nagyon szép szelektált tételek, de mind minőségi, mind mennyiségi szempontból közepessel jellemezném az idei évjáratot."
DISZNÓKŐ SZŐLŐBIRTOK
Mészáros László:
"Szeptember elejétől kezdődően folyamatosan szüretelünk, rengeteget válogatva, közel száznyolcvan fős csapattal. Rendkívüli évjárat az idei, semelyik előzőhöz nem tudnám hasonlítani. Nagy mennyiségben és kiváló minőségben szedtünk aszú szemeket, a furmintban négyszer válogattunk, majd az utolsó fürtönkénti szedést tegnap, november 6-án, fejeztük be. A hárslevelűből szintén szép, és finom aszúszemeket gyűjtöttünk, itt a végső szedés még hátravan. A tökéletes érésű, botritisszel átszőtt szőlőszemek rendkívüli aromagazdagságot adnak az idei boroknak. Analitikailag kevesebb a sav a vártnál, ez azonban a borok harmonikus ízvilágában nem mutatkozik meg. Összességében elmondhatjuk, hogy nagyon jó és különleges évjárat lesz a 2007-es."
DOBOGÓ PINCÉSZET
Domokos Attila:
"A 2005 és 2006 remek évjáratok nagyszerű folytatása a 2007-es. Savakban egy kicsit szegény, ízekben, zamatokban és beltartalmi értékekben azonban annál gazdagabb volt az idei év. Korán kezdődött az idei szüret, október 3. hetére leszedtünk mindent, szerencsésen még az esős időszak előtt. Kaotikus aszúfelvásárlás jellemezte az elmúlt időszakot, ennek megelőzése céljából komolyabb koordinációt és cégek közötti egyeztetést javaslok a következő évekre. Az évjárat nagyszerűségét mutatja az is, hogy a száraz, késői szüretelésű és a 6 puttonyos aszúnk mellett "Mylitta Álma" is lesz 2007-ből."
DUSÓCZKY PINCÉSZET
Kubus László:
"Múlt hét pénteken befejeztük a szüretet. Gyönyörű aszúsodás jellemzi az idei évjáratot, csúcsminőségűek lesznek a 2007-es borok. 22-24 fokos mustot préseltünk és 60 fok feletti essenciát csepegtettünk."
FÜLEKY PINCÉSZET
Brezovcsik György:
"Zajlik a szüret, körülbelül a területek 20%-án van még kint szőlő. Nagyon jó évjárat az idei, bár egy kicsit kevesebb mennyiséget szüreteltünk, mint amire számítottunk. Miután szépen beindult az aszúsodás, szép, koncentrált ízvilágú aszúszemeket szedtünk. Körülbelül 10-10-10 ezer palacknyi száraz, késői szüretelésű és aszú bor lesz a 2007-es év termés mennyisége."
GRÓF DEGENFELD SZŐLŐBIRTOK
Rakaczki Gábor:
"Jelenleg is szüretelünk, szamorodni és aszú alapbornak való alapanyagot szedünk. Befejeztük már az aszú szedést, kevés, de jó minőségi aszú szemeket szemezgettünk ki. A reduktív száraz és félszáraz boraink kierjedtek, az első fejtésen is túl vannak; a "barrique" furmintunk pedig már hordóban érik. Borászati és szőlészeti szempontból is kihívás a 2007-es év, de összességében egy átlagosan jó minősítéssel jellemezném az évjáratot."
GUNDEL PINCÉSZET
Visóczki László:
"Pár nap van már csak hátra a szüretből. Minden téren elégedettek vagyunk az évjárattal, szép aszú szemeket, kiváló száraz bornak és aszú alapbornak való alapanyagot szedtünk az elmúlt hetekben."
MEGYER ÉS PAJZOS SZŐLŐBIRTOKOK
Győrffy András:
"Fantasztikus évjárat az idei. Kiváló alapanyagokat szüreteltünk a borainkhoz. Nagy mennyiségű és nagyon jó minőségű aszú szemeket szedtünk a dűlőinkből. A Megyer dülőben befejeztük, a Pajzos dülőben még tart a szüret."
PATRICIUS SZŐLŐBIRTOK
Dr. Molnár Péter:
"Folyamatban van a szüret , a területeink 25%-án van még a tőkéken szőlő . Karakteresnek és igen egyedinek érezzük a 2007-es évet, szép ízek, harmonikus borok jellemzik az idei kiváló évjáratot. Jelentős mennyiségű és kiváló beltartalmú aszú szemeket szüreteltünk. Termőhelyeink adottságait, sajátosságait kihasználva a száraz, a késői szüretelésű és az aszú boraink alapanyagát is dűlőszelektáltan szedjük, és az ebből készült borokat is eszerint érleljük. Később, az érlelési folyamat végén döntünk az esetleges házasításról vagy a dűlőszelektált palackozásról."
TOKAJ CLASSIC PINCÉSZET
Galambosi Imre:
"Egyenlőre az aszúzásnál tartunk, az igazi szüret még csak most fog kezdődni. A napokban nem kedvez nekünk az időjárás, de reméljük hogy kitart még a jó idő egy darabig és november végéig be tudjuk fejezni a szüreti munkákat. Nagyon szép alapanyagokat szedtünk eddig, ennek köszönhetően a cuvée és aszú boraink mellett száraz bor is fog készülni a 2007 évből."
TOKAJ HÉTSZŐLŐ PINCÉSZET
Kanzler András:
"3 hektár kövérszőlő kivételével befejeztük a szüretet. Az előző évekhez viszonyítva kevesebb aszúszemet szedtünk, viszont a száraz és a késői szüretelésű borok mennyisége jól alakult a kiváló alapanyagoknak köszönhetően. A jó minőség mellett a borok savtartalma alacsonyabb a nyári hőség miatt, ami sajátossá teheti az idei borok ízvilágát. Nem beszélhetünk rendkívüli évjáratról, de jól eladható, harmonikus borokat fog adni 2007-es év."
TOKAJ OREMUS PINCÉSZET
Bacsó András:
"A héten fejezzük be az idei hosszú szüretet, mely augusztus 29-én kezdődött és várhatóan november 8-ig fog tartani. Nagyon elégedett vagyok az évjárattal, nagy mennyiségű és kitűnő minőségű aszúkat szedtünk és a száraz, késői szüretelésű borok is nagyon szépek lesznek. Az időjárás is nekünk kedvezett a 2007-es évben. A nyári forróság ugyan egy 10%-os veszteséget okozott a szőlőben, az előrehaladtt érés, a szép napsütéses idő és a jókor időzített eső meghozta gyümölcsét."
TOKAJ PENDITS PINCÉSZET
Wille-Baumkauff Márta:
"Mi már befejeztük a szüretet. A mennyiséggel kevésbé, a minőséggel annál inkább elégedettek vagyunk. Remek évjárat a 2007-es, gyönyörű aszúszemeket és szép, optimális érettségű egészséges szőlőt szedtünk. A szüret legnagyobb veszélyét idén a seregélyek jelentették, félhektárnyi szőlőterületen okoztak kárt nekünk a madarak Abaújszántón."
forrásom a bormarketing.hu