Borral az egészségedért
Tokai Márta írása
Kerüld a borfogyasztást cukorbetegség, gyomorfekély, epilepszia, és előrehaladott szívbetegségek esetén!
A vörösborért hálásak lehetünk a természetnek. Nem csak a testet-lelket melengeti meg, de mértékkel fogyasztva az egészségeddel is csodát tehet. Ám ne feledd az ősi bölcsességet: nagy mennyiségben méreg, kis mennyiségben gyógyszer.
A vörösbort rendszeresen fogyasztó franciák körében ritkábbak a szívbetegségek – derült ki a kutatásokból. Ennek oka egy különleges antioxidáns, a rezveratrol. Ez a szőlő héjában és magjaiban található vegyület különböző betegségek ellen véd.
A fehérbor ilyen szempontból sajnos értéktelen, mert készítése során hamar eltávolítják a vegyületet hordozó alkotóelemeket.
Minden cseppje kincset ér!
- a vörösbor kiváló vérhígító hatású, mert megakadályozza a vérrögök képződését az erekben, így csökkenti az infarktus kialakulásának kockázatát
- gátolja az erek elmeszesedését úgy, hogy csökkenti a vérben a „rossz” koleszterin-szintjét
- a vörösborban lévő rezveratrol, képes a szervezetben az ösztrogén receptorokhoz kapcsolódni, így természetes hormonpótló lehet menopauza idején, de a csontritkulás kialakulásának megelőzésében is szerepet játszhat
- kanadai kutatásokból kiderült, hogy a szőlőszemek belsejéből és héjából készült kivonat többféle vírus, így például a herpeszvírus ellen is védelmet nyújt. Ez a tannin nevű vegyületnek köszönhető, amely a vírus felszínéhez kapcsolódva megakadályozza a fertőzés kialakulását
- a kierjedt bor savakból, némi cukorból, glicerinből, etilalkoholból és ásványi anyagokból áll. Ez az összetétel kedvezően befolyásolja az anyagcserét, ezáltal segíti az emésztést. Egy nehéz étkezés után 1-2 pohár vörösbor csodát tehet
Tudtad-e? - A francia paradoxon
Francia kutatások figyeltek fel arra a jelenségre, hogy Franciaország egyes vidékein meglepően alacsony a szív- és keringésrendszeri megbetegedések aránya. Kimutatták, hogy a telített zsírsavakban gazdag táplálkozás, a mozgáshiány ellenére, az étkezések mellé 2-3 pohár bort elfogyasztók körében alacsonyabb az érrendszeri megbetegedések száma. A bor alkotóit megvizsgálva rájöttek, hogy a szőlő gyümölcsében többfajta polifenol vegyület található, amelyek gyulladásgátló hatásúak, és fokozzák a szervezet ellenálló erejét. A polifenolok segítenek a vércukorszint - és vérnyomás szabályozásában és rugalmasan tartják a véredényeket. Az egyik polifenol komponens a rezveratrol, amelyet már a japán orvosok is régóta használnak az érelmeszesedés-, allergiás- és gyulladásos betegségek megelőzésére. A mértékletes borfogyasztás csökkenti az össz-koleszterinszintet, és növeli az érfalvédő HDL- koleszterin szintjét.
forrásom a http://www.wellnesscafe.hu