Átlagon felüli minőségű szőlőket szüreteltek


Elégedett az idei szürettel, és mintegy 12-13 millió kilogramm szőlőt vásárol fel az ország egyik legnagyobb szőlőfelvásárlójának számító badacsonyőrsi Varga Pincészet. A Badacsonyi Állami Gazdaság badacsonyőrsi pincészetét másfél évtizede privatizáló családi vállalkozás az utóbbi években vált a piac jelentős szereplőjévé. Mint arról Varga Péter tulajdonos-ügyvezető beszámolt, ez alatt az időszak alatt javarészt önerőből, valamint állami és unós támogatások elnyerésével közel 4 milliárd forintos fejlesztést hajtottak végre a technológiai eljárások teljes korszerűsítésével.
Míg a privatizáció előtt közvetlenül 400 ezer palackot termelt a pincészet, tavaly már 11,2 millió palack bort és pezsgőt értékesített a vállalkozás. A termékei közel négyötöde hazai piacon talál vevőre, a többit a környező országokban vásárolják meg - a szakember beszámolója szerint. Varga Péter elmondta, a boraik és pezsgőik alapanyagául szolgáló szőlő zömét a balatoni borvidékekről vásárolják fel, de érdekeltséggel bírnak az egri és a tokaji borvidékeken is. Az idei szüretet, amellyel a pincészet saját 250 hektárján október végéig végeznek, úgy jellemezte: összességben átlagos mennyiségű, de átlagon felüli minőségű, -sav és -cukorfokú szőlőket szüreteltek a legtöbb helyen, ahol nem pusztított fagy.
frrásom az MTI