| |||||||||
A francia konyak és Armagnac mellett szinte minden bortermelő országban készítenek borpárlatokat, amelyeket különböző néven hoznak forgalomba, mint a Weinbrand, Vignac. Világszerte - így hazánkban is - legelterjedtebb szakmai gyűjtőnevük a brandy. Egyes gyengébb minőségű italok, melyeket mesterségesen színeznek és ízesítenek, szintén brandy néven ismertek, de ezektől az Európai Unió megtagadta a név további használatát az 1989-es törvény bevezetésével. A Brandy hírnevének nem használ, hogy legtöbben egy édes, nagyon magas alkoholtartalmú italra gondolnak, ami nem minden esetben fedi a valóságot és részben előítéleteken alapul. Az angol eredetű szó a gyártásra utal (brand=éget). Kevés kivétellel a borpárlatok fahordóban érlelődnek, ez alatt az idő alatt - amely pár hónaptól egészen 50 évig tarthat - alakulnak ki az egyedi aromák és ízhatások, illetve az erőteljes színváltozás, amely függ a hordó nagyságától, fajtájától és korától, valamint az időtartamtól és a hozzáadott karamelltől. Mindemellett az érlelőhely klímája is befolyásolja a brandy színét, amely a világossárgától a világos aranyig, aranysárgától a sötétbarnáig terjedhet. A gyártás során egy liter párlat előállításához kilenc liter borra van szükség. Bizonyos tévhitekkel szemben a borpárlat csak a hordóban érik, a palackban már nem tud tovább öregedni. A Brandy története A borból lepárlással történő szeszesital előállításának ötlete az araboktól származik: Abu Kazam desztillálás útján borból szeszt nyert, ami a mai borpárlat elődjének felel meg. 1321-ből fennmaradt írásos emlékek bizonyítják, hogy már ekkor a német államok területén készítettek, sőt forgalmaztak tiszta borpárlatot. A XIII. században Armaud de Villeneuve, Aragónia királyának alkimistája a fiatalság megőrzésének módszerei c. könyvében ezt írta a "borvízről": "Némelyek az élet vízének nevezik, és igazat beszélnek, mert az hosszú életet biztosít." Abban az időben sokak számára az alkohol a régóta keresett és áhított csodaszer, életelixír volt. Kezdetben mágikus tulajdonságokkal ruházták fel az italt, és gyógyításra is felhasználták az Aqua Vitae -t (élet vize). Az 1600-as években a holland sókereskedők Franciaországba érve szükségszerűen vittek a Charente-környéki igen könnyű, magas savtartalmú borokból, de a vámszabályok miatt, illetve, hogy a hajó rakterében minél több hely maradjon, ezeket kiforralták, így párolással csökkentve mennyiségüket; végcéljukhoz érve pedig vízzel visszahígították, de még ennek ellenére is felfigyeltek arra, hogy a Charente-bornak határozottan előnyére vált a sűrítési folyamat. Szintén a XVII. században a bort távolabbi földrészeken is értékesíteni szerették volna, de a hajóúton a borok minősége erősen lecsökkent, így fogyasztásra alkalmatlanná vált. Eleinte ezekből a romlott borokból próbáltak borpárlatot előállítani, de csak 1625 körül sikerült igazán jó minőségű italt készíteni, amikor La Croix Maron lovag tökéletesítette a kettős lepárlást. Hollandul égetett bornak, Brandewijn-nek nevezik, melynek németesített változata a Brandtwein, majd Weinbrand lett, illetve angol megfelelője a Brandy.Igazán csak a XVIII. század második felében kezdtek a borpárlatok önálló italként népszerűvé válni. Érdekesség: A Bouchet cég története Ha egy termék több mint száz éve hódít a világpiacon, aligha szükséges sikertörténetet kitalálni az eladásához. A Bouchet Brandy V.S. - Georg Mautner Markpofnak, a vállalatcsoport tulajdonosának szavaival élve, nagyon is realisztikus karriert futott be, míg végül a francia termék az osztrák cég tulajdonába került. A Bouchet Brandy V.S. ma is őrzi azokat a tulajdonságokat, elemeket, amelyek kifejlesztőjének, Jules Bouchet-nek köszönhetők, s egyben a siker hordozói is. Monsieur Bouchet a franciaországi Cognac városában alkotta meg kiváló konyakját, amellyel nemcsak hazájában, hanem az Osztrák-Magyar Monarchia fővárosában, Bécsben is elismerést aratott, ahol aztán vállalatot alapított. 1925-ben a Th. & G. Mautner Markpof család cége megvásárolta vállalatát, és egy helyi szeszfőzdével bővítette. Mivel az osztrák lepárlóüzemben változatlanul Bouchet ötpontos utasítása szerint folyt a termelés, az ital nevét sem volt ok megváltoztatni. A finom minőségű borpárlat Bouchet Brandy néven vált igen népszerűvé az osztrák piacon. A Bouchet Brandy hagyományőrzően négyszögletes, ám karcsú palackja kitűnik társai közül. Címkéjén ott díszeleg I. Ferenc császár Cognac város főterén álló lovas szobrának részlete, az uralkodó profilja. A fogyasztó számára Jules Bouchet kézjegye garantálja a névadó utasításait követő gyártási módot. A V. S. (Very Special) minősítés az ital kitűnő zamatára, harmonikus íz- és illatösszhangjára, kiváló minőségére utal. Bouchet ötpontos utasításában elsőként a boralapanyagról szól. Charente megye legjobb szőlőskertjeiből származó borokat használnak a legjobb konyakok készítéséhez. Minden Bouchet palack az e vidéken erjesztett és érlelt bor párlatát is tartalmazza. A második lépés a lepárlás. Ez két szakaszban történik: a tűzmester ellenőrzi mindkét lepárlási szakaszban az üzemi hőmérsékletet, és elválasztja a legfinomabb ízű középső párlatot az elő- és utópárlattól. A harmadik kritikus pont: a tárolás. A megfelelő tárolás révén a középső érlelő szakaszban kifejlődik a szín és a buké. A hordó csakis eredeti limouges-i tölgyfából készülhet. A hordóba töltött párlatot kizárólag a több évszázados Bouchet pince megfelelő klímájában, hőmérsékletén tárolhatják, ahol a brandy beérik, kiforrja magát. Itt születik a "mennyei ital", miután az értékes borpárlat nagy része veszendőbe megy. Ezt az elpárologtatási szakaszt a franciák szeretetteljesen "az angyalok részesedése" néven emlegetik. A keverést és a finomítást szaknyelven házasítást - a különböző évjáratú párlatokkal végzi a felelős pincemester, aki egységes ízharmóniát, illatot és lágyságot hoz létre. Az utolsó, ötödik fázis a minőség palackozás előtti végső ellenőrzése, melynek során tapasztalt brandy-szakértők minősítik a zamatot. | |||||||||
|
bor, pince, borászat, szőlő, pálinka, párlat, hírek .. e-mail: tester@fw.hu
2007.10.17. 20:06
Bor, pálinka => borpálinka = Brandy
Címkék: pálinka bor brandy konyak borpárlat
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://borhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr27199531
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.