| Először 2001-ben készítették el a közös nedűt a települések vezetői |
Mázsaszámra hozzák a szőlőt Tolcsvára. Több éves hagyomány már, hogy ősszel a polgármesterek borát is elkészítik.
A nagyításhoz kattintson a képre |
Nyikos István, ügyvezető igazgató, Magyar Borok Háza: Ennek a borvidéknek tulajdonképpen a legfontosabb árú cikke vagy imázs eleme a bor és ennek érdekében minden fajta ellentétet érdemes félretenni és az ügyet közösen kell tovább vinni.
A nedűhöz a borvidék 27 településéről 2-2 mázsa szőlőt és 20 kilogramm aszúszemet tesznek hozzá a községek vezetői. Az elmúlt évekhez viszonyítva az idei lesz a legjobb évjárat
A nagyításhoz kattintson a képre |
Soltész Árpád ( független), polgármester, Erdőhorváti: Jó bornak is kell a cégér címmel ez az összefogás igencsak példaértékű és hasznos a Tokaj- hegyalji bornak.
A borászok elégedettek az idei terméssel. A nyári szárazság miatt kevesebb, de jobb minőségű szőlő termett idén, mint az előző években. A szüret egészen addig tart, amíg nem fagy. Az itt lakók többsége a borászatból él. A borvidéken olyan pincék is vannak, amelyek a 13. században épültek.
A nagyításhoz kattintson a képre |
Vojnár, László, ( független), polgármester, Tolcsva: A település mintegy 500 hektáron szőlő terület található. Elmondhatom, hogy mintegy 600 család foglalkozik a borászattal.
Az idei kiváló termés miatt nincs gond az értékesítéssel. A szőlő kilójáért 70-80 forintot, az aszúért pedig 2000 forintot kapnak a termelők.
|