Borkóstoló robot |
|
A NEC kutatóintézetében olyan robotot fejlesztettek ki ( még 2006-ban), mely egy speciális szenzor segítségével felismeri az egyes borfajtákat és akár különböző ételeket is ajánl hozzájuk. A robot más ételek között is különbséget tud tenni: bele sem kell harapnia egy almába, hogy megmondja róla mennyire édes, vagy savanyú. |
Japánban, az NEC Technológiai Kutatólaboratóriumában olyan szenzort dolgoztak ki, mely infravörös spektroszkópia segítségével az egyes ételeknek több különböző tulajdonságát meg tudja állapítani. A szenzor olyan kicsi, hogy egy 60 centi magas robot karjában elfér és segítségével meg lehet egy almáról kinézete alapján állapítani, hogy mennyire édes, valamint az egyes gyümölcsök fajtáját is be tudják azonosítani az érzékelő segítségével. Hideo Shimazu, a program vezetője a borfajták meghatározását tartotta az igazi kihívásnak, ezért kutatásaikat pár éve erre az irányra fókuszálták. A kutatásvezető elhatározását azzal indokolta, hogy a hivatásos borszakértők, a sommelie-k ízlelő és szagló -tudását a hétköznapi ember igen sokra értékeli. Ezek a képességek kétségtelenül presztízs értékűek a borivás kultuszát elutasító emberek számára is. Ezért találta fontosnak, hogy a gépi intelligencia ebbe az irányba is fejlődjön, hiszen egy bor beazonosítása olyan készség, melyet minden ember megért és nagyra tart. Persze a robot sommelie a visszavert fény elemzéséből nyert adatokat azonosítja "csupán" be egy adatbázis alapján, mégis egy barátságos interfésszel nagy népszerűségre tehet szert. Az NEC, a szintén japán Mie Egyetem informatikusaival karöltve egy olyan barátságos humanoid robotot alkotott a borkóstoló-szenzor köré, mely beszédszintetizátorával elmondja a bor fajtáját, és még hozzá illő sajtot, vagy egyéb ételt is ajánl mellé. A kutatók bevallották, hogy egyelőre igen kevés borfajtát tudnak a jelenlegi technológiájukkal megkülönböztetni, így nem kell aggódniuk a sommelie-knek a munkájuk elveszése miatt. A robot teljesen megzavarodik nyitott borosüvegek tartalmának elemzésénél, hisz a borban szellőzés közben rengeteg kémiai reakció zajlik, ami a színképét teljesen átrendezi. forrásom az agent.ai |
bor, pince, borászat, szőlő, pálinka, párlat, hírek .. e-mail: tester@fw.hu
2007.10.12. 20:04
Borkóstoló robot...
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://borhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr94194697
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.