A jövő év első negyedében végre megszületik a Szerbiában igen kiterjedt iparágnak számító pálinkafőzést szabályozó törvény - jelentette be hétfőn a belgrádi mezőgazdasági minisztérium.
Kapcsolódó cikkek
Szerbiában a szőlőből (nem törkölyből!) készített pálinka, vagy helyi elnevezéssel rakija a legnépszerűbb, de igen sok fogy a szilvából, birsalmából, s egyéb gyümölcsökből készített, legalább 40 fokos italokból is.
Készítőiket a kimunkálás alatt lévő, a parlamentbe a jövő év elején benyújtandó törvény szerint lajstromba veszik, s két csoportra osztják: kereskedelmi és saját célra termelőkre. Az utóbbiak számára évi 300 liter pálinkánál húzzák meg a limitet.
Jelenleg Szerbiában 1900 pálinkafőzdét tartanak számon hivatalosan, de a valóságban ennek a sokszorosa működik.
Belgrád márkavédelemre is készül: az EU gazdasági bizottságával már elkezdte a tárgyalásokat a "srpska sljivovica" (szerb szilvapálinka) lajstromba vétetéséről. Azt szeretné ugyanis, hogy a "sljivovica", netán "slivovica" szót csak országnévvel együtt lehessen feltüntetni szilvapálinkás üvegeken. Kérdés, mit szólnak ehhez az EU-ban már bent lévő csehek és szlovákok.
STOP a