| Kiemeli a lágy sajtok ízét a száraz pezsgô
A sajt hatalmas népszerûségnek örvend Európában, hazánkban azonban lényegesen kevesebb fogy belôle, mint a kontinens többi országában.
| A sajtok remekül párosíthatóak sörrel, borral, pezsgővel Fotó: Bors | Lágy vörösbor passzol a camembert-hez
- Lágy sajtokhoz (Brie, Chaumes)száraz pezsgô, száraz fehér-, lágy vörös-, és könnyû rozébor illik - Lágy, érett sajtokhoz (Munster, Camembert) rizling, és csersavban szegény, lágy vörösbor - Lágy, aromás sajtokhoz (Romadur, Epoisses)sör, zamatos fehérbor, almabor, vörös tájbor - Juh- és kecskesajtokhoz (Feta, Achleitner, Cantadou)sör, száraz vörös-, és alacsony savtartalmú fehérbor - Joghurt- és krémsajtokhoz (Weinkäse, Mainzer, Harzer)sör, almabor, savas fehérbor - Nemes penészes, “kék“ sajtokhoz (Roquefort, Gorgonzola, Danablu) zamatos, édes vörös-, és desszertborok - Félkemény, vágható sajtokhoz (Trappista, Pannónia, Ementáli, Gouda)sör, gyümölcsös rozébor - Kemény sajtokhoz (Parmezán, Eidami, Cheddar)pedig alacsony csersavtartalmú vörös-, és erôs fehérbor | Pedig a sajt sokkal könnyebben emészthetô állati fehérje, mint a hús, emellett rengeteg kalciumot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Míg az EU-ban az egy fôre jutó éves sajtfogyasztás eléri a 17, addig hazánkban csak a 6 kilogrammot. [kep] A világon mintegy 4 ezer féle sajtot készítenek – alábbi összeállításunkban ezekbôl mutatunk be néhányat. Ajánljuk továbbá azokat az italokat, amelyek kiemelik ezeknek az egészséges tejtermékeknek az ízét.
forrásom a Bors | | |
|