Hány éves a pálinka?
Egy aprócska hír jelent meg lapjuk december 23-i számában "Kilencezer éves pálinka" címmel. Amilyen aprócska ez az MTI-ből átvett cikk, olyan nagy tévedést tartalmaz. Még a legmerészebb fantáziával megáldott szakemberek is egyetértenek abban, hogy a mai fogalmainknak megfelelő pálinkák, vagyis az erjesztéssel és desztillálással előállított magasabb alkoholtartalmú szeszesitalok eredete nem régebbi két-háromezer évnél.
Sokan - jómagam is közéjük tartozom - még ezen is vitatkoznak. Az Encyclopaedia Britannica egyébként az i. e. IX-VIII. század közelébe teszi a tömény szeszes italok megjelenését Kínában, ahova állítólag Indiából került át. Mivel a desztilláció technológiájának kialakulásáról és a kezdetek idejére vonatkozóan egyaránt sokféle verzió kering, egyesek a felfedezés dicsőségét a mongoloknak, mások az araboknak tulajdonítják. Ez még ma sem egyértelműen eldöntött probléma. Biztosnak csupán az tűnik, hogy Európában az alapfogalmak ismerete a X-XII. század táján kezdett elterjedni.
A cikk egyik-másik eleme azt sugallja, hogy valamiféle olyan szeszről lehet szó, amely spontán erjedés útján keletkezhetett, ám az egészen más téma. A keményítő- és cukortartalmú növényekben erjedés során megjelenő szesztartalmat már sokkal korábban, az egyiptomiak, a görögök is felfedezték, így aztán ők már ismerték a sör és a bor készítésének alapelemeit. Birtokában voltak már több ezer évvel ezelőtt is a két szeszféleség készítési praktikáinak. Ismerték a párolgás és a kondenzáció jelenségét is, de hogy azok között olyan összefüggés lenne, melynek végén magasabb fokú alkoholhoz lehet jutni, még nem. Az ehhez szükséges technikai eszközök sem álltak rendelkezésre. Ami bonyolítja a dolgot: a felfedezéstevő úgy következtet, hogy miután a megtalált edényekben méz-, rizs-, gyümölcs- és növénynyomokat talált, ezek erjedése nyomán keletkezhetett a szesz. Ez stimmel is, de az nem pálinka volt. Azzal kapcsolatban pedig, hogy ezek alapján "McGovern kétséget kizáróan azonosítani tudta az ital receptjét", végképp tamáskodom. Megengedve, hogy valóban talált valamiféle szeszes italtól származott szerves anyagokat, de azokból arra következtetni, hogy pálinka nyomaira bukkant, enyhén szólva tudománytalan megállapítás.
forrásom a nol.hu