2006-ban volt az első budapesti pálinkafesztivál, amelyen kedvenc állatorvosunk "megcsumidázta" a pálinkákat. 2007-ben második alkalommal rendezte meg a Magyar Pálinka Marketing Kht. a kereskedelmi pálinkafőzdék seregszemléjét. Budapesten a Városháza Parkban 23 pálinkafőzde kínálta a több mint 300 féle pálinkáját. Induljon a pálinkahajsza: (A videó lejátszásához gyors internetkapcsolat és friss flash-lejátszó szükséges. Kapcsold be a hangszórókat, vidd a kurzort a fenti képernyő fölé és kattints a bal alsó sarokban megjelenő lejátszás-gombra. Dőlj hátra - mozi van!) A rendezvény egyik fő attrakciója az volt, hogy bemutatták, hogyan lehet megkülönböztetni a pálinkákat a pálinkának látszó italoktól. Íme a tudomány: A legegyszerűbb módja annak, hogy megtudjuk valóban pálinkás palackot tartunk-e a kezünkben: nézzük meg a hátcímkét! Amennyiben az összetevők között tiszta szeszt, aromákat, ízfokozókat, karamellt, színezéket vagy más segédanyagokat találunk, úgy legfeljebb egy pálinkának látszó tárgyat tartunk a kezünkben. Egy pálinkáspalack gyümölcspálinkát, annak a gyümölcsnek aszalványát (ágyként) és az alkoholfok beállításához használt ioncserélt vizet tartalmazhat, s csak ilyen termék csomagolásán szerepelhet a pálinka szó. Ha bárki elbizonytalanodna, íme az alábbi Pálinka Genuine Advantage teszt: PÁLINKA | PÁLINKÁNAK LÁTSZÓ SZESZESITAL | Magyarországot termett, termesztett kiváló minőségű, válogatott gyümölcsök lepárlásával készül | Tiszta szeszből, aromák hozzáadásával készül | Kizárólag gyümölcspálinkát és ioncserélt vizet tartalmaz, illetve ágyként saját gyümölcse aszalványát tartalmazhatja | Tiszta szeszt, aromákat, ízfokozókat, karamellt, színezéket, vagy más segédanyagokat, - gyümölcspálinkát esetleg néhány százalékban - tartalmaz | Egyedi értékeket hordoz, utal a pálinkafőző mester ízlésvilágára, szakmaiságára, elkötelezettségére | Arctalan, a szakmaiságot nélkülözi, egyedüli értéke a jelentős alkoholtartalom, a mesterséges illatanyagok | 18-20 ºC-on speciális pohárban fogyasztva kiteljesedik szépsége, illatgazdag, élvezhető | 18-20 ºC-on kihangsúlyozza hibáit, a hibák elfedik eredendően kevés értékét, élvezhetetlen | Tiszta, gyümölcsre jellemző, virágos, fűszeres illatok kísérik | Zavaró illatok (ragasztó, hígító, aceton), nehéz, szúrós érzet jellemzi | Szárazpróba esetén (pár csöpp pálinka a kézfejre csöpögtetve illetve a pálinka elfogyasztását követően a pohárban maradt illatok) a gyümölcsre jellemző lekváros illatok jelennek meg. | Szárazpróba esetén elillannak az illatok. | Harmonikus, karakteres, hosszantartó gyümölcsös ízek maradnak a szájban | Diszharmonikus, nehéz, darabos, főtt, kozmás, égett dohos savanykás ízérzetet kelt | Mértékletes fogyasztása élményt nyújt, a kulturált alkoholfogyasztás része | Mértékletes fogyasztása is kellemetlen élményt nyújt, ráadásul egészségtelen | A magyar kultúra része, hungarikum. | A pálinka jó hírnevét rontja | Ősszel: Budavári Pálinka és Kolbászfesztivál (2007. október 12-14.) Szerző/Forrás: édenkert.hu |