| ||||||||
Magyarország bortörténete egészen a honfoglalásig nyúlik vissza. A szakkifejezések, mint szőlő, ászok, seprő török eredete is erre utalnak. Ezt látszik igazolni az a tény is, hogy míg az európai nyelvezetben a Vino, vinum szavak és változataival találkozunk, addig a mi bor szavunk ettől jelentősen eltér. A magyar borászat Mátyás király idején, valamint a XIX. század végén világ, de legalábbis Európa hírű volt. Az egri borvidék több mint 5000 hektáros termőterülete szerves részét képezi a magyar hegyközségekhez tartozó szőlőterületeknek. A terület nagysága azonban nem egyenesen arányos a hírnévvel. Már elődeink, az egri várban székelő püspökség idején is, a város bortermelése nagy jelentőséggel bírt. Innen látták el az északkeleti országrész borszükségletét. A vidék leghíresebb bora, a Bikavér. Magyarország eredetvédett borai közül ez az első. A hegyközség által megalkotott "Bikavér kódex" szerint, amely az 1997-es bortörvényhez kapcsolódik, egy listán rögzített vörösborszőlő fajták közül legalább háromnak borából kell házasítani a bikavért. A legenda szerint - amelyből persze több is van -, Dobó István az egri vár kapitánya, hogy fáradt katonáiba 'életet leheljen', bort hozatott nékik a várfalakra asszonyaikkal. A várvédők eztán újult erővel vetették bele magukat a török elleni harcba, szinte 'megtáltosodtak'. Sokuk szája, szakálla vöröses színben játszott. A török azt hitte, hogy az erőt, ami megszállta őket, a bika véréből nyerték, mert megitták azt. Az borvidék fehér és vörös borai ma is egyaránt híresek. Míg a keleti hegyvonulatok a vörösborszőlőnek, addig a borvidék középső és nyugati lankásabb területei a fehérborszőlőnek kedveznek. Az vörösek közül legelterjedtebb szőlőfajták a kékoportó, kékfrankos, cabernet és a merlot, a fehérek közül pedig leginkább a leányka, olaszrizling, hárslevelű, chardonnay és a szürkebarát. A jó talaj, mely a szőlőtermesztés egyik fontos feltétele, itt mészkő, dolomit, riolittufa, illetve agyagpala málladékán alakult ki. Eger határában több száz méter vastagságban megtalálható riolit-tufa, és annak mállása révén keletkező, lassan felmelegedő agyagtalaj ideális körülményeket teremtett az ősszel érő borszőlők termesztéséhez. Az időjárási feltételek is megfelelőek, hiszen a nyár végén és az ősz elején süt legtöbbet a nap. A szőlőművelés mai napig alkalmazott módszerei már a XVII században kialakultak. A munkák nagy részét márciustól novemberig végezték el a gazdák. A bor többsége kivitelre készült, ezért az akkori városi helytartóság nagy gondot fordított a szüret kezdetének és végének meghatározására. Akkoriban a szüret minden évben szeptember 29-én, Szent Mihály napján kezdődött, és legkésőbb október 25-én befejeződött. Nem feledkezhetünk meg a harmadik fontos tényezőről, a megfelelő tárolásról sem. Erre a legalkalmasabb hely a pince. A puha kőbe vájt pincék előnye, hogy a kinti időjárástól függetlenül, állandó a 10-15°C-os hőmérséklet van bennük. A pincében megtelepedő mohák, és a nemes penész pedig elősegíti a bor érlelődését, zamatának kialakulását. A városban több száz pince található, melyek nagyrészt a város alatti talajban húzódnak. A város déli végéből eljuthatnánk az északi részbe, úgy hogy közben nem jönnénk fel a felszínre. "Jó bor, jó egészség!" tartja a mondás. Annyi bizonyos, hogy mértékletes fogyasztás senkinek sem árt. Az utóbbi 20 év kutatási tapasztalatai szerint naponta 2-3 dl bor elfogyasztása 25-40%-kal is csökkentheti a szívinfarktus kialakulásának valószínűségét. Egészségükre! | ||||||||
|
bor, pince, borászat, szőlő, pálinka, párlat, hírek .. e-mail: tester@fw.hu
2007.10.06. 21:21
Bikavér kódex
Címkék: eger bikavér bor egri bikavér
Szólj hozzá! · 1 trackback
A bejegyzés trackback címe:
https://borhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr9188518
Trackbackek, pingbackek:
Trackback: navigate to this site 2018.05.27. 06:20:53
Szexshop látogatás - szexshop
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.