Tűzoltó főző- és borverseny testvérvárosi részvétellel
Ragyogó napsütéses reggel várta szeptember 29-én a főzőtudományukat bemutatni vágyó hivatásos és önkéntes tűzoltókat, a katasztrófavédelmi szervezetek és mentőszolgálatok tagjait a szigetszentmiklósi tűzoltólaktanya udvarán. Nagyszámban érkeztek résztvevők az ország minden részéről, hiszen országosan is meghirdették a VIII. Szent Mihály-napi Tűzoltó főző- és borverseny. Újdonság volt, hogy idén Szigetszentmiklós testvérvárosaiból is érkeztek hivatásos és önkéntes tűzoltók: a lengyelországi Busko-Zdrójból, a németországi Steinheimből és a bulgáriai Gorna Oryahovicából. Az eseményen közel 260 fő vett részt, a legtöbben Tatabánya városából, ahonnan 70-en érkeztek, de a szlovákiai Nové Zámky (Érsekújvár) városából is jött csapat. A verseny 9 órakor kezdődött, amikor is a csapatok hozzáláttak a meleget adó tűz csiholásához. Valljuk be, ez igen nehéz feladat egy tűzoltó számára, aki amúgy sincs jó barátságban a tűzzel. Fél órával később már minden versenyző előtt dinsztelődött a hagyma, párolódott a hús, vagy éppen fortyogott a víz. A már felkészített ételek egy-egy szinten tartó kavargatása lehetőséget nyújtott ahhoz, az ember elvándoroljon a többi versenyzőhöz, hogy megvitassák, melyik húsnak finomabb az íze, és ki melyik fűszersóra esküszik. Természetesen szakmai és baráti beszélgetések színtere is volt a rendezvény. Ahogy főtt az étel, úgy nőtt a résztvevők hangulata. Azt mindenki tudja, hogy egy jó pörkölt elkészítéséhez minimum egy üveg bor kell. Egy deci a pörköltbe, a többi a szakácsba. Csak az íze kedvéért. Természetesen idővel előkerültek a házipálinkák is. A jófajta étel előtt, jófajta házi pálinka dukál aperitif gyanánt. A versenyzők részére a szervezőség, az ételek elkészítésére szabályokat kötött ki. Csak szabad tüzelésű, (egységes akácfa) bográcsban készült étellel lehetett nevezni. A zsűri 13 órától várta, hogy az ízlelő bimbóikat megcsiklandozzák a jobbnál-jobb, finomabbnál finomabb ételek. Az ételek és borok elbírálását 3 tagú zsűri végezte, Oriskó Ferenc, a Gundel Étterem Aranysapkás Mesterszakácsa, Csikesz Endre, a szigetszentmiklósi Csikesz vendéglő tulajdonosa, a Magyar Gasztronómiai Szövetség tagja és Dr. Ágics Ferenc, kardiológus. A 22 benevezett csapatból az alábbi csapatok nyertek díjat: I. Éhenkórászok Csapata-Tatabánya - burgundi babos oldalassal A különdíj kategóriában III. helyezett lett a lengyel OSP Busko tűzoltó csapata kolbászos és főtt tojásos fehér borsch levesével, a Gorna oryahovicai tűzoltók pedig különdíjat nyertek a különleges 35 éves szilvapálinkájukkal, a borversenyben pedig III. helyezést nyert el száraz vörösboruk. Az ételek elkészítése közben, és azt követően háromtagú cigánybanda húzta el mindenki nótáját. Kinek vidámabbat (akik dobogósak lettek), kinek szomorúbbat (akik lemaradtak róla). A résztvevők gyermekei sem unatkozhattak. A tűzoltóság udvarán felállított gumivárban mindenki kijátszhatta, kifáraszthatta magát, így anyu vagy apu koncentrálhatott a minél jobb étel elkészítésére. A rendezvényt színesítette a veszprémi tűzoltók néptáncbemutatója, valamint a felnőtt és ifjúsági Tűzoltó Petanque verseny. A Petanque versenyben 12 három fős csapat nevezett be. A díjakat Szabó József, a Magyar Petanque Szövetség elnöke adta át.
II. "Az életmentők" csapata-életmentő paprikás krumplival
III. Tatabánya- Emu vadasan tüzes fészekben nevű ételével.
Lestár Mihály tű. alezredes
parancsnok
Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóparancsnokság Szigetszentmiklós