Amikor én idejöttem és a borászok rábeszéltek, hogy én is kezdjek el borászkodni, akkor egy nagyon kicsi présházat vettem, pár négyszögöl kertet, vettem egy két hordót - vallotta be Rókusfalvy Pál.
És fejest ugrott valami olyasmibe, amiről nem sokat tudott, és aminek vajmi kevés köze volt a médiavilághoz. borásznak állt. A volt műsorvezető az első szüreten mindössze 50 palack bort készített, mára ez a szám 15 000-re emelkedett.
A borkészítés számára nemcsak munka, de igazi öröm és kikapcsolódás is egyben. Bármilyen munkát szívesen végez a szőlőben, sőt, mint mondta, törekszik arra, hogy a legtöbb dolgot saját kezűleg csinálja.
Bár ez csak egy kisebb üzem, azok a felszerelések, amelyek egy modern borászat elengedhetetlen kellékei, itt is megvannak. Például ez a palackozó több millió forint, bár egyszerű szerkezetnek látszik. A fémtartályok szintén többszázezer forintba kerülnek, de Rókusfalvy kénytelen volt a szüret előtt még egyet vásárolni, mert félő volt, hogy az idei termés nem fér majd el a többiben.
Amikor elkezdtem, akkor pár négyszögöl volt, aztán ebből pár hektárt csináltam, most 3 és fél hektár területem van, de ebből van néhány szakcsoport, amit bérelek területet. Tehát ezeknek az össz- mennyisége a 3.5 hektár. Ma, amit én pincetechnológiába fektettem az jó pár tízmillió forint, hiszen maga az épület felújítása, akkor a feldolgozónak az elkészítése, ez közel jár már a százmilliós beruházáshoz - mesélte Rókusfalvy.
Persze csak akkor veszik meg a Rókusfalvy Pince borát, ha az belül és kívül is versenyképes, azaz finom és szép a csomagolása, ez pedig sokba kerül. |
Persze a saját tőke mindehhez már kevés, ilyenkor körbenéz az ember, honnan is lehetne pénzt szerezni. Így történt ez a Rókusfalvy Pincében is.
A szőlőtelepítéshez létező támogatásokat, ilyen negyven százalékos támogatásokat én is igénybe vettem egy-két hektár szőlő telepítésénél, és most vagyok abban a szakaszban, hogy itt a borturizmus kapcsán, mi is pályázunk többen Etyekiek, különböző pinceépítéssel, és a borhoz, borturizmushoz kapcsolódó dolgokkal EU-pályázatokra - ismertette.
Bár egy igazán profi pályázatíró cég több százezer forintot is elkér egy -egy kidolgozott pályázati anyagért, Rókusfalvy Pál mégis azt mondja, megéri megfizetni a szakembert. Mert így olyan pályázatokon indul, amelyeken nagy eséllyel nyer is. Bár szerelemből fogott hozzá a borkészítéshez, a pince egyre inkább a profizmus felé halad, a vállalkozás virágzik.
A bor további ötletet is adott. Aki egy-két pohárral iszik a finom etyeki borokból, hamarosan megéhezik. Egy borosgazda pedig akár akarja, akár nem, mindennap borozik. Etyeken azonban nem volt étterem, ahol enni lehetett volna, ezért vette meg 5 éve Pál a fogadót, amely akkor egy elhanyagolt lakóház volt, és mára szintén virágzó vállalkozás. Most azon töri a fejét, hogyan lehetne szobákat vagy egy kis panziót építeni. Etyeket ugyanis kezdik felfedezni: ebben persze Rókusfalvy keze is benne van. Mulatságokat, rendezvényeket szervez, amelyekkel az etyeki bor mellett az egész települést is népszerűsíti.
Vallom azt, hogy a kultúra, ott kezdődött, amikor az ember letelepedett és földet kezdett művelni, és valószínű, hogy a kultúra adddig tart, és ott ér véget, amikor az ember elszakad a földtől - mondja Rókusfalvy.
Furcsa ezt olyasvalakitől hallani, akinek a családjában csupa értelmiségit találni, a föld szeretetét tehát nem örökölhette közvetlenül. Rókusfalvy azt mondja, ő a borban találta meg a gyökereit, és reméli, hogy a gyerekei is szeretni fogják mindezt.