2007. október 5 - 7.
Pálinka- és Kolbászfesztiválra csábítanak a szépségek
Bódi Sylvi és Dundika nem mindennapi pikniket rendezett a Budai Várban, a turisták legnagyobb örömére. A két barátnő fogta a jól megpakolt piknikkosarát és megterített a várkertben, az eléjük táruló panoráma láttán igencsak megjött az étvágyuk. A Playmate-ek nem bízták a véletlenre, kizárólag igazi magyar, extra minőségű csemegékből falatoztak és kortyoltak a napsütötte délelőttön.- Már készülünk az októberi Pálinka és Kolbászfesztiválra, s gondoltuk előkóstolunk a majd kiállításra kerülő portékákból - nevetett Dundika. - Bevallom őszintén, nagy rajongója vagyok az igazi, jó minőségű szárazkolbásznak. Szerintem egyáltalán nem ütközik egy finom füstölt kolbász elfogyasztása az egészséges életmóddal. Ha valamit igazán szeretsz, s mértékkel fogyasztod, az igenis jó a szervezetednek.
Bódi Sylvi ugyan vegetáriánus, így a kolbászfogyasztás nála szóba sem jöhet, a valódi, már hungarikumnak számító pálinkának nehezen tud ellenállni.
- Most nehogy azt gondolja bárki, hogy én éjjel-nappal pálinkát iszom - kacagott a szépség. - Az biztos, a minőség a gyengém. Az igazi magyar pálinka íze, illata, állaga pedig igen is világszínvonalú.
"Rövid ital, hosszú kolbász, az a jó"
2007-ben már második alkalommal kóstolhatjuk meg a világhírű magyar pálinkákat, és az ízélményeket fokozva idén egy másik hungarikumnak számító hazai termék is megjelenik a kiállítók közt.
A legkiválóbb magyar kolbászkészítők a fesztiválra igazi különlegességekkel várják az ínyenceket. Az első Pálinka - és Kolbászfesztiválnak a főváros talán legszebb helyszíne, a Budai Várnegyed Savoyai terasza ad otthont. A Magyar Pálinka Marketing Kht. a hungarikumok igazi értékére szeretné felhívni a figyelmet, céljuk nemcsak a hagyományőrzés, hanem ezek megismertetése a magyar és a külföldi látogatókkal. A korábbi pálinkafesztiválokhoz hasonlóan idén is nagy volt az érdeklődés a gyártók között, a szervezők azonban a hely szűke miatt kénytelenek voltak limitálni a létszámot, így kizárólag a legjobb tizenöt pálinkafőzde és a legkülönlegesebb tíz kolbászkészítő mutathatja be portékáit.
A fesztivál kiváló alkalom arra, hogy a közönség megismerje a magyar pálinkákat és kolbászokat, azok több évszázados hagyományát, különleges receptjeit. A speciális eljárás, a titkos összetétel teszi egyedivé a hazai termékeket, nem csoda, hogy világszerte a prémium márkák közé sorolják őket.
A korábbi fesztiválok alkalmával már megismerkedhettünk a magyarországi eredetvédett pálinkákkal, így például a Békési szilvapálinkával vagy a Kecskeméti barackpálinkával. A kiállítók különös hangsúlyt fektetnek a pálinkák megkülönböztetésére a hasonló szeszesitaloktól, és szívesen látják el vásárlási és fogyasztási tanácsokkal a gasztronómia szerelmeseit.
A rendezvény főszervezője arra hívja fel mindenki figyelmét, hogy napjainkban nagyon sok megtévesztő elnevezéssel és reklámmal találkozhat a fogyasztó. Aki azonban ellátogat erre a háromnapos rendezvényre, megtudhatja, hogy miből készül az igazi kolbász, milyen fűszereket használnak a csabai és milyeneket a gyulai kolbászok készítői, illetve arra is választ kaphat, miként különböztetheti meg az eredeti jó minőségű húskészítményeket. De bizonyára olyanok is lesznek, akiket inkább a kolbászok ízvilága csábít el a rendezvényre, és élnek majd a magyar közmondással: "Rövid beszéd, hosszú kolbász az a jó."
A gasztronómiai élményeken túl számos zenei rendezvény biztosítja majd a fesztiváli hangulatot. A zenei programban idén az utcazenéé lesz a főszerep, ám koncertet ad Váczi Eszter és Palya Bea is.
Mindennap a Veszprémi Utcazenei Kavalkád legjobb fellépői, szakmai- és közönségdíjas zenekarai szórakoztatják a Budavári Pálinka - és Kolbászfesztivál résztvevőit.
Esti programok a nagyszínpadon:
Október 5. péntek Váczi Eszter és a Szörp
Cool Miners
Október 6. szombat Vujicsics Zenekar
Sündörgő Zenekar
Palya Bea
Október 7. vasárnap Utcazene egész nap
Helyszín: Budai Várnegyed Savoyai terasz
A kultúrált és mértékletes alkoholfogyasztás, illetve a különleges ízek elkötelezett híveiként sok szeretettel várnak mindenkit a szervezők a Budapesti Pálinka - és Kolbászfesztiválra!
forrásom a torzsasztal.hu