Ízkalandok Burgenlandban
Budapesttől körülbelül kétórányi autózás Burgenland, Ausztria legkeletibb tartománya. Átlépve a határt, mintha meseország földjére érkeznénk. Igaz ez az itteni borászatokra is.
Technológiailag hibátlan borokkal találkozhat az, aki ellátogat a Fertő tó környéki kis települések valamelyikére. Ruston számtalan hangulatosabbnál hangulatosabb kert és kóstolóhelyiség várja a borkedvelőket. A kapu fölé akasztott fenyőágak jelzik, hogy eladó bora van a gazdának. Érdemes több helyre is benézni, mindenhol kedvesen kínálják portékájukat, és minden helyen egy kicsit más hangulattal találkozhat a betérő.
A múlt öröksége nagyon fontos a helyieknek, ámde a több száz éves gazdasági épületekhez elképesztő érzékkel építik hozzá a modern stílusú dizájnborászatokat. Ez a szemlélet jellemzi a borkészítést is: fegyelem, pontosság és tudatosság. Az itteni borok nagy részét – az egyre jelentősebb export ellenére is – a hazai piacon értékesítik, ezért a helyi ízlésnek megfelelően mind a fehér-, mind a vörösborok igen tüzesek: magas az alkohol- és savtartalmuk. Említésre érdemes, hogy Tokajon kívül a Fertő tó partján is készítenek nemesrothadásos (Botrytis cinerea) desszertborokat, és nem bánja meg, aki próbát tesz velük.
Sok termelő vallja – és a piaci igények is ezt támasztják alá –, hogy igazán nagyszerű bort kékszőlőből lehet készíteni. Ennek ellenére a talaj és a klíma adottságai miatt a fehér szőlőfajtákból terem több, a meghatározók az olaszrizling, a chardonnay, a sauvignon blanc és pinot blanc, a vörösbort adó fajták közül pedig a zweigelt, a kékfrankos és a St. Laurent. Utóbbi egyébként egy osztrák különlegesség, az ebből készített bor – főleg a másik két fajtához képest – lágy, amolyan női vörösbor. Elfogultság nélkül állíthatom, hogy Burgenland egyedi gasztronómiai élményt nyújt minden borkedvelő ínyencnek. (›› Olvassa el, melyik pince esetében mely borok ízlettek a legjobban! Gördítsen lejjebb!)
Pincelátogatóban
– Ruston járva térjünk be Wenzel Róbert apró, de annál hangulatosabb pincészetébe. Kihagyhatatlan az olaszrizling és a kékfrankos.– Purbach felé kanyarodva látogassuk meg Birgit Braunstein pincészetét, ahol a több évtizedes hagyományok és a modern technológia közös munkájának eredményét ízlelehetjük meg. Ne hagyjuk ki az év tőzsdeborának választott cuvée-t, a Wein:bull-t.
– Trausdorf felé tartva akadhatunk Burgenland legfiatalabb dizájnborászatára, az Esterházy – state of the art – borászatra. Friss, reduktív fehérboraik és könnyű, gyümölcsös pinot noirjuk emlékezetes élmény.
– A hazaúton Magyarország felé tegyünk egy kitérőt Leo Hillinger dizájnborászatába Neusiedlersee-ben. A pincészet St. Laurent vörösbora az egyik kedvencem volt.