Etyeki Kezes-Lábos Fesztivál 2007
Megint egy fesztivál, nagyon el vagyunk látva. Teljesen ad hoc jelleggel jött az ötlet Jóatyámtól, hogy kinézhetnénk, mert amúgy sem voltunk még, az idő is szép, a vasárnap pedig egyéb programmal nem kecsegtetett. Hát nekivágtunk és du. 2-kor már akkora sor volt autókból a falu előtt, hogy vagy fél órába telt, mire elértük a kordont. Amin szépen áthajtottunk, így a faluban is autóval közlekedve (Jóatyám vállalta a józan sofőr szerepét, Párom és Öcsém pedig kibiceltek) nagyon kényelmesen elértük a betekintésre előzetesen kijelölt pincéket.
Alapvetően skanzeni borfesztes hangulat, alternatív angoltanárnők, tarisznyások, helyi feltörekvő értelmiségiek és pár újgazdag szépfiú, plázacicákkal, ami meglepő volt. Meg az is, hogy mennyi a gyerek: teljesen össznépi, kézművességről és a hely szelleméről képet adó megmozdulás, nekem félszimpatikus (kissé messze esnek a helyek egymástól borügyileg, stb.)
Nyakas Chardonnay Barrique 2005 alc 13.5% - Nyakaséknál már nem is Tökölődtem tovább, zászlóshajót kértem. Lágy zöld, borsmenta teára emlékeztető szín, illata kerek és vajas. Komoly bor, nekem kicsit édeskésnek tűnt ez is, de komoly savak tartják egyben. Botrytis-es szőlőből, kisfahordós érleléssel, blabla, 24.5-es cukorfokkal, 2005 okbóber végi szüret és ennyi, nyolcszázért egy decivel.
Krajcsi Pince "Mazsolával ízesített bor alapú ital" alc 9% - Párom kedvéért, neki ízlett. Takarja a cukor, igen olajos egy cucc, desszertjáték.
Tokaj Nobilis Kövérszőlő 2006 - igen friss még, széndioxid, kis csípősség, szolid édesség, szintén szép savakkal. Párom előtt a kövérszőlő, amiért úgy rajongott a borfeszt után, a mai napon szépen leszerepelt.
Pozsonyi Pince Pinot Noir 2006 - áttetsző, silleres szín, üreskés, könnyed íz, kevés gyümölccsel. Nem tett rám mély benyomást.
Dorogi Testvérek Kövészőlő 2006 - alc 11%, Tarcalról érkeztek, hoztak aszúkat is, meg Avantgarde cuvée-t, stb., de ez nem győzött meg. Pedig szép olajsárga, de Öcsém és Párom úgy leszavazták a paprikás elő-, közép- és utóíz miatt, amihez szerintük kiégett cukrosság társult, hogy elvették az én kedvemet is, pedig szerintem a chili jópofa volt benne.
Laposa Kéknyelű 2006 - nekirugaszkodtunk Laposáéknak, újfent. Merthogy ismerjük is, amit csinálnak, meg a környék borait is, meg a fajtákat is, meg a meg a meg a... Először kéknyelű, amiben sok a sav és kevés a zamat, színe meg jellegzetesen sápadt. Érezni a mineralitást.
Laposa Somlói Olaszrizling 2006 - összekóstoltuk a badacsonyival, ami félszáraz. Ez fűszeresebb és férfiasabb.
Laposa Badacsonyi Olaszrizling 2006 - közepeske, édeskésnek tűnik, mandulát adja azért.
Ráspi Máté Cuvée 2005 alc 13.7% - ez a fazon egy jelenség, nyomta a szöveget a borhoz folyamatosan, mellette aztán nem lehetett érteni a témához, már a "tőketerhelés" szóra is kiakadt, azt sem tudtam mit kérdezzek. Talán pont ezért volt olyan szimpatikus: érződött, hogy szívvel-lélekkel ott van. És gratulálunk a kicsi Fiához, akiről ez a szép bor kapta a nevét. Ez a bor a 2004-esnél kétszer olcsóbb volt, még feküdnie kell. 10% ZW 10% CS 10% M 10% SY és 60% KF sel. Gumis végű, kerek, de tüzes, telt gyümölcsös illatú bor, ami nagyon tetszett.
Ráspi Máté Cuvée 2004 alc 12.5% - ennek is KF szelekció a gerince (70%), a maradékon CS és ZW fele-fele osztoznak. Ez teltebb, már összérett. Mélyebb a színe is, volt oka ezt ajánlani a Gazdának.
Ráspi Zweigelt 2004 alc 12.5% - a nap meglepetése. Emlékszem, hogy Kezdőszőlész az év kóstolásának kiáltotta ki, de azt én sem hittem, hogy ekkorát "üt". Ez a mai nyertes és eddig az egyetlen zweigelt az életemben, ami igazán tetszett.
Villa Tolnay Rajnai Rizling 2004 - van benne 12g cukor. Fajtajelleges, elegáns, ezt a vonalat erősíti a pincészet, meg a borász is, aki kínálta.
Villa Tolnay Olaszizling 2005 - kerestem a mandulát benne, de meg kellett tudnom, hogy ez nem a manduláról szól. "Ez a terroir-ról szól!" Utálom ezt a szót. Ráspiéknál is utálták és Öcsém egész este visszhangozta, nevetve, bármibe is fogtunk, "Ez a terroir-ról szól!". Badacsonyörs. Ja.
Villa Tolnay Rheingold 2005 - a nap nyertese "édes" kategóriában. Egyszerre szüretelik a szárazzal és kézimunka viszi ezt a másik irányba. És nem gondolnám, hogy ez azt jelenti, hogy kézzel szórják bele a cukrot, mert igen jó, ezt vettem egy palackkal Jóatyámnak, 3600-ért.
Tamás Pince Csopak Syrah 2004 - alc 13%, a másik győztes, feketebors, gumi, fura utóízzel. Trabant az Andok tetején, syrah Csopakon, Elvis él. Ha nem lenne túlárazva (3.500), ezt venném.
Ennyi volt Etyek, otthon még elrágcsáltunk azért két palackot
Fischer Cabernet Franc 2006 - nem volt olyan jó, mint a syrah. Fajtajellege van ugyan, de valahogy nem az igazi.
Castellani Sangiovese IGT - ezer alatt, iható, zárásul. Mint nálunk egy Dúzsi kéklogós Kékfrankos.
forrásom a http://fater.blogol.hu/?perm=1139218