Miért kisüsti a pálinka? „Miért hívják kisüstinek a kisüsti pálinkát?” A kisüsti pálinka az elkészítés során használt edényről kapta a nevét. A pálinkához szükséges erjesztett cefrét ugyanis vörösréz kisüstben párolják le. A kisüst 300-400 literes edény, gőzzel vagy alátüzeléssel fűthető. A kivezető részen, és az ahhoz csatlakozó csővezetéken az átdesztillálandó (lepárlandó) rész lehűl, a kifolyó szeszt a cső végén elhelyezett edényben felfogják. A desztillálóberendezés a 16. századtól terjedt el széles körben a háztartásokban. A kisüsti pálinka elsősorban gyümölcsből készül. Hazánkban leginkább az Alföldön és a Dunántúlon jellemző a gyümölcs vagy szőlő alapú szeszesital. Például Szabolcsban a szilva-, Kecskemét környékén a barackpálinka vált ismertté. forrásom a geographic.hu |
bor, pince, borászat, szőlő, pálinka, párlat, hírek .. e-mail: tester@fw.hu
2007.09.30. 13:05
Miért hívják kisüstinek a kisüsti pálinkát?
Címkék: pálinka kisüsti
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://borhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr96181300
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.