Páclétől a pálinkáig |
A boróka őshonos cserjénk, nemhiába ismerjük számos felhasználási módját: bogyója nélkülözhetetlen húsok pácolásához, na meg a híres borovicskához iA közönséges boróka (Juniperus communis) a Föld egész északi féltekén elterjedt faj, nálunk is őshonosnak tekinthető: az alföldi homokpuszták örökzöld cserjéje. De nem hiányozhat a mediterrán domboldalakról és a Skandináv félszigetről sem.
Egy bokron az érett és az éretlen
Áltermését, a borókabogyót szárítva használjuk gyógynövényként vagy fűszerként. Az álbogyók érése két esetleg három évig is eltarthat, ez az oka annka, hogy egy tövön egyszerre megtalálhatók a különböző érésfokú tobozbogyók.
Gyűjtéskor a vesszőket enyhén ütögetni kell, hogy csak az érett tobozbogyók hulljanak le (akkor érett, ha kékes-szürke színű és a bogyó összeroppan az ujjaink között). A begyűjtés után el kell távolítanunk a belé potyogott egyéb növényi részeket és az esetleg lehullot érettlen bogyókat is. Száraz, sötét helyen kiterítve szárítsuk 4-6 hétig.
Egészben vagy durvára törve használjuk, csak keveset belőle, mert a fenyőkre emlékeztető, erős aromájú, édeskés, kissé csípős íze van. Illóolajának jellegzetes kesernyés aromája van, amit a tűlevelek is árasztanak: ha óvatosan megsimítjuk hajtásait, azon is érezhetjük illatát. Érdemes vigyázni, mivel a boróka szúróssággal védekezik.
Húsfüstölésre, pácolásra
Minthogy régi magyar növény, így a régi ínyenckonyha fűszere is természetesen. Elengedhetetlen pl. vadhúsokhoz, vadashoz, pácoláshoz, halhoz és általában nehéz ételekhez, mivel emésztést elősegítő hatású. A divatos grillsütésű húsoknak borókás füstölésen keresztül egyedi ízt adhatunk.
Vizes forrázata teának
Vizelethajtó, vesekőképződésre hajlamos személyeknek a frissen összezúzott bogyókból készült forrázatot javallják. Ezenkívül enyhe görcsoldó (főleg, ha szeszes kivonatban áztatták előtte), illetve serkenti az emésztőnedvek elválasztását.
Szeszes kivonata itókának
A legnépszerűbbek a boróká bogyójából készülő alkoholos kivonatok. Az álterméseket összezúzzák, s mivel magas cukortartalmú, ezáltal könnyen erjeszthető. Az erjesztés során nyert szesz pedig lepárolható. Ebből lesz a magyar pálinka, a cseh borovicska és az angol gin. Egészségünkre!
Szerző/Forrás: édenkert.hu
ribizli