Idén jó a termés
Kozma Pál az intézet hagyományos, szeptember eleji szüreti bemutatóján beszámolt arról, hogy a szőlő 20 százalékkal kevesebb lett, de a must foka lényegesen magasabb, mint amit az előzetes becslések alapján várni lehetett.
Hozzátette: a szüret a szokottnál két-három héttel korábban, augusztus közepén kezdődött. A gyümölcs minősége valamivel gyengébb az igen kiválónak tartott 2003-as évjáraténál, ugyanakkor a későn érő fajták tekintetében, mint a merlot, a kékfrankos és a cabernet franc egészen kiemelkedő borok is születhetnek a pécsi, a szekszárdi és a villányi borvidéken.
Az igazgató megjegyezte, hogy a tavaly ősszel beköszöntött enyhe időjárás egy éven át tartott. A havi átlaghőmérsékletek a téli és a vegetációs időszakban is jelentősen meghaladták a szokásosat.
Az ültetvények 2006/2007 telén fagykárokat ugyan nem szenvedtek, de a nyáron mért 40-42 Celsius fokos tartós forróságot, az azzal párosuló légköri aszályt és az ötven éves átlag alatti csapadékmennyiséget különösen a vékony talajrétegen élő növények komolyan megsínylették - mondta Kozma Pál.
A szakember úgy vélte: a szárazság miatt károsodott ültetvényeken jövőre a szokásosnál szerényebb metszést és fokozottabb földmunkát kell alkalmazni "a tőkék helyreállítása érdekében".
