|
A Fő téren tartott megnyitón Firtl Mátyás országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet, dr. Fodor Tamás polgármester az est folyamán átadta a Sopron Város Bora-díjat. Sopron országgyűlési képviselője és polgármestere közösen látogatta végig a Fő téren megjelent borosgazdákat.
Sopron és a környék történetében – tudjuk – , mindig is jelen volt a szőlő és a bor. Voltak korok, amikor Sopront a borkereskedelem központjaként tartották számon. Ma Sopron Magyarország borvidékei közül ugyan a kisebbek közé tartozik, de kétségkívül a legrégebbi, és, ami még fontosabb az utóbbi időszakban egyre erősödik látszik. Ez az erő, amely az elismertséghez és egyre inkább nemzetközi sikerekhez vezet.
A szüret, az egész évi jól elvégzett munka utáni szórakozás és öröm alkalma. Ilyenkor köszönet illeti elsősorban mindazokat, akik fáradságos kétkezi munkával nap mint nap teszik a dolgukat. Hiszen mi szőlőművelők tudjuk: a szőlővel való törődés folyamatos munkát, odafigyelést jelent. Sokszor küszködést az időjárással, számolva fejüket felütő betegséggel, gondoskodást a betakarításról, a megfelelő tárolásról, továbbá technológiáról, és nem utolsó sorban a piacra való jutásról, amely ma már egy külön területnek, gyakran kíméletlen és kemény versenyhelyzetet teremtő, területnek számít.
- Soproni borosgazdák, poncichterek méltó utódjai azt mondják: az ősök tisztelete, a hagyományok megőrzött értéke, a városról és környékéről szóló vallomás, a táj fénye és íze, a törődés eredménye, apáról fiúra szálló örökség, az életszeretet van boraikban. Ez mind így igaz. Hiszen a finom, nemes bor mindezeket együtt jelenti. És ennél is többet. Hiszen a szőlő és a bor olyan szimbólumai, jelképei az emberi életnek, amelyek bibliai értelmezés szerint is az örökélethez kötik. Élet és erő a nemes bor. Egyben örömet ad, együttlétet vidámít és közösséget hoz össze. A szőlősgazda munkával, gondoskodással odafigyeléssel nevelgeti a szőlőt, de éppen a természettel, a környezettel való szorosabb kapcsolata révén érzi is tudja: abban a pillanatban, amikor a csillogó bor a pohárba kerül az isteni gondviselésnek is hálát kell adnia - mondta Firtl Mátyás megnyitó beszédében.
- A szakmai bemutatkozáson, megmutatkozáson, és a szigorú rendszer szerinti megmérettetésen túl, továbbá a közvéleménynek a szakma iránti érdeklődésének felkeltésén túl a szőlészek-borászok örök dolga marad annak a géniusznak a keresése, amely a bort, mint eladható terméket és mint életet hordozó elemet azzá teszi, ami a lényegét jelenti. "Minden bor egyéni. Minden borban – fajta, évjárat, táj, föld, kor – megismételhetetlen és utánozhatatlan géniusz él – írja Hamvas.
Sopron város országgyűlési képviselője azt kívánta: ez a géniusz, a soproni géniusz éljen a mi borainkban a szakma tisztességére, méltó elismertségére és jövőjére.
Dr. Fodor Tamás: a soproni borászok évezredes hagyományokat folytatnak
Dr. Fodor Tamás polgármester átadta a „Sopron Város Bora” – díjat Iváncsics Zoltán borásznak, akinek a 2005-ös kékfrankosa nyerte el a megtisztelő címet. Ez sokkal többet jelent annál, hogy minden külföldi látogatáson, helyi fogadáson, és reméljük, hogy a baráti beszélgetéseken is, ez a nedű kerül az ajándékkosarainkba, asztalainkra, mert jóhírét viszi nemcsak borvidékünknek, hanem a díjnyertes termelőknek is, Sopron – Fertő-parti borvidék nemes szőlőinek – mondta Sopron polgármestere.
Kifejtette: Valamennyien, kik e lankákat művelik, s szívüket, szeretetüket, tudásuk javát ötvözve kiváló, méltán nemzetközi rangú boraikat készítik, évezredes hagyományokat folytatnak. Hiszen már a kelták, a rómaiak, a középkor polgárai - a mai napik sajátos soproniságot jelképező poncichterek - olyan zamatos, illatos és színű nedűket készítettek, melynek híre ment a korabeli Európában. Boraink királyi udvarokban is jelen voltak, s az 1277. évi városalapító oklevél is külön említi a soproni bort.
A rendszerváltozás óta ismét sajátos arcú, zamatú borok kerülnek ki a soproni gazdák pincéiből, visszaadva a körülöttünk fekvő 1200 hektáros borvidék méltó rangját.
Dr. Fodor Tamás Sopron polgárai nevében megköszönte a soproni borászoknak mindazt a munkát, amivel városunk hírnevét öregbítik, a város nevében gratulált a nyertes bor készítőjének.
forrásom a gondola.hu