Itt az év első bora
Friss, üde, gyümölcsízű és elegáns illatú az év első bora, amely a hét végéig kerül a boltok polcaira.
A Csabagyöngye szőlőfajta szüretelése július 31-én kezdődött és augusztus 2-án be is fejeződött. Az első újbort augusztus 25-én, szombaton palackozták a Varga Pincészet badacsonyi központjában, és egyben regisztrálták a Magyarországon a legkorábban palackozott újbor rekordját is. Az is elképzelhető, hogy bekerül a Guinness rekordok könyvébe, ehhez a hivatalos procedúrát elindították.
Varga Bálint, bortermelő szerint annak köszönhető a Csabagyöngye korai érése, hogy a szokottnál is előbb beköszöntött a tavasz, és hosszú ideig tartott, ami különösen jót tett a szőlő virágzásának. Igaz, a nyári forróság már nem annyira, az inkább lassította az érési folyamatot. A gyors palackozás köszönhető annak, hogy a pincészet korszerű technológiával rendelkezik. A bor sajátossága, hogy egyáltalán nem érlelik, míg más boroknál az erjesztést az érlelési szakasz követi.
A Csabagyöngye egyébként a legrövidebb tenyészidejű szőlőfajta a világon, azaz termése elsőként érik be, általában augusztus 4. és 10. között szedhetők a fürtök. Idén a kedvező időjárásnak köszönhetően ennél is korábban megkezdhették a szüretelését. A Csabagyöngye csemegeszőlő és boralapanyag is egyben, az egész világon ismert, de Magyarországon, azon belül a Balaton környékén a legelterjedtebb.
Varga Bálint elsősorban könnyű ételekhez, szárnyasokhoz, salátákhoz ajánlja az újbort, de önmagában is fogyasztható beszélgetés mellé, egy késő nyári vagy kora őszi estén, továbbá kitűnő fröccs "alapanyag", az erjesztésből visszamaradt szénsavtartalma miatt.
forrásom a metro.hu