Minden évben nagy a versengés a világ borászai között, hogy ki készíti el az idény első borát. Eddig a francia Beaujolais Nouveau-t tartották rekordernek, ám a magyar borászok megdöntötték a csúcsot, így valószínű, hogy a magyar Csabagyöngye is bekerülhet a Guinness-rekordok könyvébe.
A rekordot felállító Varga Pincészet szerint, a kulináris élvezeteket kereső turisták szemében javíthatja az ország imázsát, ha egy magyar bor is képviselteti magát az eddig 110 millió példányban megjelent könyvben.
A hétvégén hivatalosan is regisztrálták azt a magyar borászati rekordot, amely tudomásunk szerint világcsúcsnak is számít. A magyarországi rekordok regisztrációs koordinátora Sebestyén István elmondta, a regisztráció feltételeit igyekeztek összhangba hozni a híres Guinness-rekordok felállításakor megkövetelt feltételekkel. A magyar csúcs felállítása után, hivatalosan elkezdődhet annak a procedúrának a kezdete, amelynek eredményeként, egy magyar bor is szerepelhet a Guinness-rekordok könyvében. A Guinness World Records londoni központjába hetente ezernél is több rekordbejelentés érkezik, de csak az egészen extrém, vagy az igazán fontos rekordok kerülnek felvételre.
A Varga Pincészet szakemberei azt állítják, hogy az északi féltekén nincs még egy olyan borászat, amely már augusztusban újbort palackozna. Idén azonban a magyar borászoknak sikerült elkészíteniük a rekordgyors újbort, amelyből 150 ezer palackkal dobnak piacra.
Varga Péter, a pincészet tulajdonosa elmondta: eddig az olasz újbor mellett - amely november 6-án kerülhet forgalomba - a francia bozsolét tartották a világ egyik legkorábban elkészülő borának. Ez utóbbi is már novemberben piacra kerül.
A magyar borászok ennél is korábban szerették volna elkészíteni az év első újborát. A magyar újbor az Európában legkorábban érő szőlőfajtából a Balaton déli partján szüretelt Csabagyöngyéből készül. A Csabagyöngye úgynevezett kettős hasznosítású fajta, azaz fogyasztható csemegeszőlőként és bor is készíthető belőle. Ebből a szőlőből kizárólag a Varga Pincészet készít újbort Magyarországon. A klasszikus borkészítés során alkalmazott érlelési szakasz kihagyásával, közvetlenül a kierjedés után, a szüretet követő harmadik héten belül, palackba kerül a fehér újbor.
Magyarország legnagyobb borászata, az évente több mint 10 millió palackot forgalmazó Varga Pincészet Kft, az idén várhatóan 150 ezer palackot tölt tele a Csabagyöngyéből. A pincészet reméli, hogy a termék egyre népszerűbb lesz a magyar piacon és a jövőben, a környező országokban, valamint a tengeren túli régiókban is eladható lesz.
Varga Péter hozzátette: Többek között kulináris rendezvényeknek, versenyeknek köszönhető, hogy a frissen szüretelt borok fogyasztása 10 év alatt a tízszeresére nőtt Magyarországon. Az új borok fogyasztása Magyarországon ugyan nőtt, ám mindez még jóval alatta marad a francia vagy olasz borivók adataitól. Az évi kb. 350 millió liter bort elfogyasztó magyarok alig 400-500 ezer liter újbort isznak meg egy évben. Egyes vélemények szerint ennek egyik oka a rossz marketingben keresendő, hiszen a franciák például a „bozsolé”-fesztiválok elterjesztésével még külföldön is ismertté tudták tenni boraikat, hiszen velünk ellentétben a franciák évente akár 10 millió liter újbort is értékesítenek.
forrásom a www.privatbankar.hu
bor, pince, borászat, szőlő, pálinka, párlat, hírek .. e-mail: tester@fw.hu
2007.08.28. 22:56
Rekorder a Csabagyöngye! - 2007.08.28.
Címkék: varga pincészet csabagyöngye rekord badacsonyörs
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://borhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr12151623
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.