Évi Sipos:
sziasztok ha tudnatok segiteni sehol se találom petofitol a vandordiak levelet amit a falubeliekne... (2020.03.25. 15:00)Petőfi és a bor
Hóhér az utolsó barátod:
Bort sohasem ittam, de a híren megakadt a szemem. Valami olyat juttatott eszembe, mint amikor "új... (2016.11.14. 08:09)Változik a szekszárdi bikavér összetétele
Gusztáv Brauner:
üdv!
segítség kellene az amerikai szőlőkabóca miatt.a szőlőm tele van apró ugráló valamikkel és a ... (2016.07.11. 19:53)Szőlő betegségek 2014 - összefoglaló
Az idei fagy és aszály nem kedvez a pálinkafőzésnek sem
A keleti régió pálinka főzdéinek is gondot jelentett a fagy és az aszály. Alig volt ugyanis jó és megfelelő mennyiségű gyümölcs. Így az alapanyagot az ország másik feléből szállítják, ami megnöveli a kész termék árát.
Magyarországon évente 10 millió liter pálinkát főznek.
Ebben az Újfehértó melletti főzdében évente 11 ezer mázsa gyümölcsöt használnak fel. Az idei fagy és aszály azonban nem kedvez a pálinkafőzésnek sem. Általában ugyanis a gyümölcsök jelentős részét Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből szerzik be, most viszont például barackot a Dunántúlról hozták. Ennél is nagyobb gondot jelent a földrajzi eredetvédetséget kapott termékek főzése. Így például a szatmári és tarpai szilvához is kevés az alapanyag. Újfehértón pedig a lefagyott meggy okoz gondot.
Van egy megkötöttség a földrajzi árujelző oltalomban részesül az újfehértói meggypálinka, ezáltal be van határolva, hogy mely területről lehet beszerezni. Ez egy kicsit a mozgásteremet szűkítette, de amire szükség volt azt be tudtam szerezni - mondta Papp József a Zsindelyes Pálinkafőzde Kaiser 2000 Kft. ügyvezetője.
Ennek ellenére a főzdékben azt ígérik nem lesz rosszabb minőségű az idei gyümölcsökből főzött pálinka sem, legfeljebb az ára lesz egy kicsit drágább a megszokottnál.