Pálinka gondok: kevés a jó minőségű gyümölcs |
| Az idei fagy és aszály nem kedvez a pálinkafőzésnek sem | |||
A keleti régió pálinka főzdéinek is gondot jelentett a fagy és az aszály. Alig volt ugyanis jó és megfelelő mennyiségű gyümölcs. Így az alapanyagot az ország másik feléből szállítják, ami megnöveli a kész termék árát.
Ebben az Újfehértó melletti főzdében évente 11 ezer mázsa gyümölcsöt használnak fel. Az idei fagy és aszály azonban nem kedvez a pálinkafőzésnek sem. Általában ugyanis a gyümölcsök jelentős részét Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből szerzik be, most viszont például barackot a Dunántúlról hozták. Ennél is nagyobb gondot jelent a földrajzi eredetvédetséget kapott termékek főzése. Így például a szatmári és tarpai szilvához is kevés az alapanyag. Újfehértón pedig a lefagyott meggy okoz gondot. Van egy megkötöttség a földrajzi árujelző oltalomban részesül az újfehértói meggypálinka, ezáltal be van határolva, hogy mely területről lehet beszerezni. Ez egy kicsit a mozgásteremet szűkítette, de amire szükség volt azt be tudtam szerezni - mondta Papp József a Zsindelyes Pálinkafőzde Kaiser 2000 Kft. ügyvezetője. Ennek ellenére a főzdékben azt ígérik nem lesz rosszabb minőségű az idei gyümölcsökből főzött pálinka sem, legfeljebb az ára lesz egy kicsit drágább a megszokottnál. forrásom a www.hirado.hu |