Édes borok: az alap a 19. század
A tokaji termelő az InfoRádió Aréna című műsorában emlékeztetett arra, hogy a 19. századi filoxéra vész megváltoztatta a szőlőművelést az egész világon.
Ettől kezdve egészen 1991-ig az édes borok mind "erősítettek" voltak, vagyis a termelők alkoholt adtak hozzájuk, hogy így stabilizálják azokat - mondta Szepsy István.
Az alkohol hozzáadásával lehetett elérni, hogy a bor erjedését megakadályozzák, a mikoélőlényeket - amennyire csak lehet - "kizárják".
Ezzel a módszerrel a törvény miatt '91-ben szakítani kellett - tette hozzá. A borász utalt arra, hogy a külföldi vetélytársak más, korábban érő szőlőfajtákkal dolgoznak.
Ahhoz, hogy versenyképesek legyünk, a mi később érő fajtáinknál vissza kellett állni a 19. századi hozamokra - mondta Szepsy István.
forrásom az inforadio.hu Hanganyag: Exterde Tibor