Bock József borász
„Az elmúlt tizenhét évben nagyon sokat fejlődött a borkultúránk. A vendégek jelentős része inkább a borhoz rendel ételt.” A neves borászt az Év Királyi Borásza cím elnyerésének apropóján kérdeztük.
Ön nyerte el idén az Év Királyi Borásza címet. Hogyan kapta meg ezt a kitüntetést?
– Nagyszakácsiban minden évben megrendezik a királyi szakácsok versenyét, ahol a résztvevőknek középkori ételeket kell készíteniük. A borászok az esemény előtt ezekhez a különleges étkekhez ajánlanak borokat. A bírálóbizottság megkóstolja az ételt és a borokat majd dönt, melyik passzol leginkább a menühöz. A pincészetünk idén egy 2002-es új fahordóban érlelt Royal Cuvée-t küldött, amit kimondottan vadételekhez ajánlunk.
Mennyire jellemző hazánkban, hogy az emberek egy vacsora alkalmával bort is választanak az ételhez?
– Az elmúlt tizenhét évben nagyon sokat fejlődött a borkultúránk. A vendégek jelentős része inkább a borhoz rendel ételt. Egyre több vendéglőben alkalmaznak képzett szakembereket, borpincéreket is.
Sokat lehetett hallani az utóbbi időben az uniós borrefomrról, az import borok térnyeréséről. Kell-e féltenünk a magyar borászatokat?
– Remélem, hogy nem, mi optimisták vagyunk. Hiszünk abban, ha kitartóan, jó borokat készítünk, a magyar vásárlók ezeket fogják keresni.
Milyen lesz az idei termés?
– Kiváló, hiszen az eső még időben érkezett. Az aszály azonban sokaknak okozott kárt. Ennek ellenére jó minőségű szőlőt fogunk ebben az évben szüretelni.
forrásom a metro.hu