-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VILLÁNYI PINCEPÖRKÖLT
Hozzávalók (10 személy részére):
600 g marhalábszár
600 g darabolt sertésláb
600 g sertéslapocka
600 g kicsontozott sertéscsülök
400 g vöröshagyma
200 g sertészsír
300 g zöldpaprika
200 g paradicsom
30 g fokhagyma
20 g édesnemes paprika
20 g erős paprika
2 kg burgonya
Ízlés szerint só
2 dl Villányi oportó
A villányi pincepörkölt elkészítésének illik megadni a módját: vasbográcsban, szabad tűz fölött főzzük!
Az apróra vágott vöröshagymát kis tűzön aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a kétféle paprikát, az egyenletes kockára vágott marhalábszárat, majd kevés vízzel felengedjük. Miután sóval, zúzott fokhagymával ízesítjük, a paprika és a paradicsom is belekerül a pörköltbe. Fél óra eltelte után beletesszük a darabolt sertéslábat, kevés víz hozzáadásával pároljuk tovább. Újabb fél óra múlva a csülök, valamint a sertéslapocka is bekerül a bográcsba, és egyenletes tűz fölött puhítjuk a húsokat. Főzés közben ne keverjük meg az ételt, elég, ha a bográcsot rázogatjuk! Amikor a húsok félig megpuhultak, a hasábra vágott burgonyát is hozzáadjuk, majd készre főzzük. Mielőtt levennénk a tűzről, forraljuk össze a vörösborral!
A pincepörköltet tűzforrón, abban a bográcsban tálaljuk, amelyben főztük. Savanyúsággal még ízletesebbé, frissen szeletelt kenyérrel még laktatóbbá tehetjük ebédünket!
Villányi vörösborral kínálják vendégeiknek. Ugye, milyen pompás lakoma?
forrásom a www.kúl-túra.hu
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pincepörkölt Franci kedvére
Hozzávalók:2 súlyrész marhahús,1 súlyrész disznócsülök, 1 súlyrész vöröshagyma, 1-2-3 paradicsom és csöves paprika, zsír, pirospaprika, só, cseresznyepaprika, 2 súlyrész krumpli (a súlyrész lehet 1 kg is, vagy 1/2 kg, stb.) | Elkészítés: A hagymát nagy kockákra vágjuk, a zsírban üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd gyorsan beletesszük és elkeverjük a kockára vágott húsokat. Kevés vízzel felöntjük, és kislángon főzzük kb. 2 órát. Ha a hús már félpuha, a hasábokra vágott burgonyát, paradicsomot, csöves paprikát és a cseresznyepaprikát is beletesszük, sózzuk. Finom puha, ropogós héjú félbarna kenyérrel és valami markáns ízű savanyúsággal (almapaprika, savanyú dinnye, ecetes uborka) nomeg jóféle borral ( esetleg sörrel) tálaljuk. (Internetes gyűjtés és tapasztalataim eredménye.) forrásom a kifozde.hu |
CSOPAKI PINCEPÖRKÖLT
Apró kockákra vágott 1,5 kiló marhalábszárat zsíron pirított , szeletelt vöröshagymával összepárolok, sózom, paprikázom, borsozom, adok hozzá köményt, zúzott fokhagymát.
Többször zsírjára pirítom, ha muszáj, csak akkor kapjon kevés vizet. Ha a hús puhul, hozzáadok 30 dkg lecsót és felöntöm 2 dl csopaki rizlinggel. Ha felforrt beleteszek 40 dkg sertésvelőt is. Készre főzöm.
forrásom a www.receptmania.hu-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PINCEPÖRKÖLT DALOSKÖR MÓDRA
Hozzávalók: 3 kg marhahús, 1 kg diszn6csülök, I kg vöröshagyma, 0,75 dkg zsír, 4 evőkanál pirospaprika, 2 evőkanál csípős paprika, só, 2 kg krumpli
A hagymát apró kockákra vágjuk, a zsírban üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát és a kockára vágott húst. Mindig kevés vízzel felöntjük, és ha a hús félpuha, a hasábokra vágott burgonyát is beletesszük. Mielőtt elkészül; csípős paprikával ízesítjük. Kenyérrel, savanyúsággal tálaljuk. A finom laktató étket "folyékony csókkal" (kissomlyói borral) öblíthetjük.
forrásom a Hetyei Daloskör nyomán a nyugat.hu
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pincepörkölt vörösborral
A tűzre visszatesszük, és a kockákra vágott húst beledobjuk. Gyakran kevergetve addig pirítjuk, amíg a hús ki nem fehéredik.
A felaprított paprikát és paradicsomot is beletesszük, és lassú tűznél, néha egy kevés vizet és a bort aláöntve, puhára pároljuk.
Amikor már majdnem kész, a meghámozott, cikkekre vagy kockákra vágott burgonyát is beleszórjuk, és együtt megpuhítjuk.
Karikákra vágott erős paprikával, paradicsommal díszítve tálaljuk.
www.konyhamagazin.hu
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hajósi pincepörkölt
Egy kanál zsíron megpirítunk 2 db közepes nagyságú kockára vágott hagymát. Majd hozzáadunk 1,5 kg sertéscsülköt, nyelvet, körmöt, szívet, és kicsit párolódni hagyjuk. Egy mokkás kanál sót, borsot, vegetát, 1/2 üveg lecsót (8 dl-es üvegnek), és babérlevelet összekeverünk és 3 dl borral (vörösbor) felengedjük, majd 2 evőkanál őrölt paprikával ízesítjük, ha majdnem kész belefőzzük a burgonyát.
forrásom a bacstourist.hu
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Avasi pincepörkölt recept
Hozzávalók:
4 személyre:
70 dkg sertéstarja,
60 dkg burgonya,
4 fej vöröshagyma,
pár gerezd fokhagyma,
őrölt bors, só, pirospaprika,
2 db zöld paprika,
2 db paradicsom,
3 dl fehér bor, de nem édes,
egy kevés víz.
Elkészítés:
A tarját bepácoljuk: a húst felkockázzuk, besózzuk, beborsozzuk, apróra vágott fokhagymával megszórjuk, ráöntjük a bort, majd annyi vizet öntünk még hozzá, hogy a húst teljesen ellepje. 1 napra hűtőbe tesszük.
Majd másnap, a vöröshagymát zsíron üvegesre pirítjuk, megszórjuk egy kis fűszerpaprikával, hozzáadjuk a kockákra vágott zöldpaprikát és a paradicsomot, majd a szintén kockákra vágott burgonyát, s végül felöntjük vízzel. Mikor már egy kicsit megfőtt a burgonya, hozzáöntjük a húst az összes levével együtt, ha kell fűszerezzük vagy öntsünk hozzá még bort. (ez már ízlés dolga)
Jó étvágyat! forrásom a www.tutireceptek.hu