Must a Szigeten |
Az ugye köztudott, hogy a Hilltop standdal bír a Szigeten. Évek óta kint vannak, igen kellemes kis pihenőhely a szomorúfüzek alatt a standjuk, számos épületes leépülésünk helyszíne. A szigeti intoxikáció egyik sarokkövének is hívhatnánk, ha az embernek már elege van Kőbányából, fog egy pár barátot, leülnek az asztalokhoz, valakit meg elszalajtanak borért.
A Sziget sajátos, széltől is óvó biztonsági előírásai miatt az üvegpalackot csak megnézni lehet, de hozzányúlni nem, de Hilltopék nem jönnek zavarva: készíttettek egy hetvenöt dekás remek kis branded műanyag palackot: ebbe töltik a bort, aztán kezdődhet a móka kacagás!
Idén is odakujtorogtam, akkor tűnt fel a mustot hirdető tábla. Namármost, tekintettel arra, hogy rohadtul augusztus legeleje van – de legalábbis az első harmad, ilyenkor az ilyesmi még nagyon nem. Vagy ha igen, akkor az baj, vagy ha nem is baj, de mindenképpen különös.
Kamocsay Ákos azt mondta, megnyugtató hangon, hogy a dolog különös ugyan, de hát mit vár az ember, ha néhány hétre a Szahara levegője költözik be az országba. Kamocsay személyes praxisában eddig augusztus 11. volt a legkorábbi szüret-időpont. Idén azonban olyan száraz meleg volt, hogy már augusztus elsején neki kellett állni leszedni az Irsai Olivért. A cukor már nem nőtt, de félő volt, hogy a nagy melegben oda lesznek a savak.
A korai időpont okán – kísérleti jelleggel- kivittek 300 liter mustot a Szigetre. A bohó szigetlakók a negyedik napra itták szárazra a három hektó mustot. Kamocsay Ákos időközben feltalált egy koktélt is: Irsai must, meg Irsai törkölypálinka – ezt Hilltop Gyorsító néven árulják. Teszteltem: villámgyors, brutálisan hatékony, ráadásul még finom is.
A trendek egyébként felette elgondolkodtatóak: sok nemzetközi bortekintély egybehangzóan azt állította, hogy 2007 a rozé éve lesz. Láss csodát: a Szigeten a legjobban a rozé pörgött Hilltopéknál. Namármost (1.)vagy a szigetlakók vannak iszonyatosan képben a nemzetközi borsajtó trendjeivel, vagy (2) a nemzetközi bortekintélyek rendelkeznek paraképességekkel.
Emellett új jelenség még az is, hogy az elmúlt évekhez képest érezhetően kevesebb szóda fogyott, az emberek inkább teljes palack borokat vettek fröccs helyett. Mi a fene, van még remény a minőségi borkultúrára?