A balatoni fehérborok mestere: Légli Ottó
Továbbra is megszállottan cirkálunk a Balaton körül, jó borok után kutatva. Légli Ottó borai visszaadják az ember hitét. A legforróbb napok egyikén ismét végigkóstoltuk a pincészet nedűit, olyanokat is, amelyek még hordóban pihennek, fejlődnek, érlelődnek. |
Légli meggyőződéssel vallja, hogy "a fehérbor képes a leginkább kifejezni a legfinomabb árnyalatokat, a legfinomabb eltéréseket, az egyediséget, a terroirt. Egyébként is a vörösbort a világon mindenütt szinte ugyanúgy készítik, a fehérbort viszont mindenütt másképp".
Légli Ottó szerint a fehérbor képes leginkább kifejezni az egyediséget |
Légli 31 hektárra rúgó, kizárólag saját telepítésű ültetvényein gazdálkodik. Ez a magas szintű borászkodás alapja, hiszen a borok minősége minden esetben a szőlőben dől el. Öreglaki pincéjében történik a feldolgozás és az érlelés, amely egyébként történelmi múltra tekint vissza: 1721-ben épült, és egykor Jankovich Bésán pincéje volt. Balatonbogláron az Árpád utca 47. alatt teljes gőzzel üzemel a korszerű kóstolóterem, ahol előzetes bejelentkezés alapján mindenki végigkóstolhatja a teljes szortimentet.
Ottó borkészítési filozófiájának a hordó szerves része. Új kisfahordó (225 literes) jár a chardonnay-nak, a hagyományos nagyfahordós erjesztés és érlelés pedig az olasz- és rajnai rizlingnek. A többi fajta esetében a fahordós és acélos erjesztésű tételek kombinációja kínál izgalmas játékteret.
A borok minőségét alapvetően meghatározza a terroir, amely számtalan összetevő együttállása: a tengerszint feletti magasság, az ültetvény fekvése, a talaj agyagtartalma, mésztartalma, a benne található kő-homokkő aránya, ez az, ami számít. Ottó a megfelelő talajt és területet nem is annyira a víz közelében, mint inkább a szárazföld felé találta meg, egyre beljebb haladva Somogy megye szíve felé.
Léglit komolyan foglalkoztatja a borokban rejlő potenciál kérdése. Vallja, hogy a balatoni borvidék boglári régiója nem a hosszan eltartható borok számára van kitalálva. Az ő borainak élettartama szerinte négy-öt év, addig vannak a csúcson.
A kóstolóházban a teljes szortiment megízlelhető |
Fajták tekintetében Ottó a rajnai rizling elkötelezett híve. A borvidéken az állami gazdaságos időkben is meghatározó fajta volt. Már akkor is nagyon izgatta, valószínűleg a savminősége miatt.
Az olaszrizlingben is örömét leli, anno ezzel a fajtával debütált, és írta be nevét bortörténelmünkbe, de igazi történelmet a chardonnay-val írt, amely az ő kezei között mindig sajátos, egyedi karakterrel bírt, soha nem volt unalmas.
2003-ban ráadásul feljebb tornázta a saját maga felállította csúcsot, Landord névre hallgató chardonnay-ja egy csapásra a fogyasztók kedvence lett. Ottó azt is elárulta, kacérkodik a gondolattal, miszerint a Landordból a jövőben egy nagy, fehér csúcsküvét készítene, amelyben a chardonnay sauvignon blanc-nal és egy kis rajnai rizlinggel osztozna. Ez azonban még a jövő zenéje.
A 2006-os Landord még tisztán chardonnay, ősszel kerül a polcokra. Mi már kóstoltuk. Fantasztikus, krémes szerkezetű, vibráló, nagy testű bor sok gyümölccsel, finom savakkal és már most is jól integrálódott tölgyfás-vaníliás jegyekkel. Kóstolása közben nem arra gondolunk, hogy chardonnay-t, hanem arra, hogy Légli-bort iszunk.
A 2006-os, már lepalackozott borokat végigkóstoltuk. A 2006-os jó év volt, sommázza Légli, a felsőfokú jelzőkkel azonban csínján bánik. Nem könnyű az ilyen évjáratok cukor- és alkoholcsapdáit kezelni. A szőlő érettsége ugyanis még nem minden, nem feltétlenül jelent egyensúlyt.
Légli 333 2006
Ez Légli nagy példányszámban (22 ezer palack) készült újbora, amellyel következetesen mindig az év 333. napján jön ki. Korai érésű szőlőfajták alkotják, muskotályos illatáért az irsai olivér és a muscat ottonel felelős, a zenit és némi rizlingszilváni pedig megtoldja még egy kis gyümölccsel a képletet. Jó ivású, könnyű, igazi nyári bor, fröccsnek is kiváló. Az egyszerű kacsazsíros kenyértől a meggyes piskótáig bármi mellett elképzelhető.
Légli Blanc 2006
Mióta a saját alapanyag-bázis erősödött, vagyis szinte kizárólag csak saját szőlővel dolgozik, Légli a méltán népszerű alapborát erősíteni szeretné. Alapja ezért lett a szűztermésű olaszrizling a gyugyi Gesztenyés-dűlőből. Rajnai rizling és sauvignon blanc-nal alkot cuvée-t. Ebből készül a legtöbb palack Léglinél. Megbízható, korrekt fehérbor. Sosem okoz csalódást, és ha mégis, akkor fröccsnek isszuk. Fehér húsú grillek és halak bevált kísérője.
Légli Rosé 2006
Merlot, cabernet sauvignon és kékfrankos leve alkotja. Ez a leggyengébb láncszem a sorban. Hibátlan, jó nyári szomjoltó grillezett húsok mellett. Színesíti a palettát. Kötelezően szódával.
Olaszrizling 2006
Egyszer majd a birtok vezető fajtája lesz, jelenleg 6,3 hektáron terem, és Légli még szeretne belőle telepíteni. Őszibarackos tiszta illat: az a fehér húsú magvaváló parasztbarack, amit ma már szinte lehetetlen fellelni. Acéltartályban erjedt, nagyon hosszú ideig. Nehéz, későn induló év volt ez a fajta számára, mivel az olaszrizling hosszú tenyészidejű jószág. Légli kezei közül emlékezetes olaszrizlingek kerültek ki, ilyen volt a 2001-es és a 2003-as. A 2006-ost is emlegetni fogjuk sokáig.
Pinot Blanc 2006
A pinot blanc ritka madár Magyarországon. Alig néhány pincészet foglalkozik vele, pedig a borfogyasztó közönség keresi és szereti. Légli 3500 palackot készít belőle. A szőlőt a szőlősgyöröki Banyászó-dűlőben neveli. A bor 350 és 500 literes fahordókban erjedt és érlelődött. Stílusos, hamisítatlan Légli-bor magas gyümölcshányaddal, finom, üde savakkal. Kapros, tejfölös nyurgaponty illik hozzá a legjobban, de egy olasz saltimbocca (borjúszelet sonkával, mozzarellával és zsályával) mellett is kiválóan teljesített.
Chardonnay 2006
Légli ezzel a borral szerzett magának nevet. Tíz éve az egyik legjobb magyar chardonnay, amely soha nem akart megfelelni a fajtával szemben támasztott közhelyes elvárásoknak. Mindig inkább Légli, mint chardonnay. Nagy test, magas alkohol. Most gyümölcsösebb, mint a sokévi átlag, mivel kizárólag 500 literes fahordóban erjedt és érlelődött. 13 ezer palack készült belőle.
Sauvignon Blanc 2006
A szőlőskislaki Jánoshegyen 2005-ben született az első sauvignon-termés. Annak ellenére, hogy Légli éppen egy gyengébb évjáratban indult el vele, már tavaly is látni lehetett, hogy nagyobb potenciállal rendelkezik. A második szüret már igazi sauvignon-etalon lett. A szerkezete teltebb, bonyolultabb, krémesebb, tisztább, tömörebb. Egy kis harapósság, vadság, zöldség talán még hiányzik belőle, lehet, hogy túl sok az extrakt édesség az utóízben, amit viszont ellensúlyoz némi lime-os frissesség. Nincs olyan étel, amelyet ne lehetne úgy elkészíteni, hogy Légli Sauvignont tehessünk mellé. Akár egy marha steakhez is, hiszen az ízképet és ízegyensúlyt végső soron a körítés, szaftok és szószok, illetve fűszerek aránya határozza meg. Ez a bor kulináris kalandokra hív.
Légli Riesling 2006
A gyugyi Gesztenyés-dűlő termése. 10 hl-es, első töltésű fahordókban erjedt fél évig. Nagy bor, talán még a Landordnál is nagyobb. Az biztos, hogy a rajnai izgalmasabb, mint a chardonnay. Elképesztően komplex. Nagyon szép benne a fa, a rajnais jegyek ízében már-már mineralitás, pedig a talajban kőnek nyoma nincs. Mégis, mintha kövön termett volna. Talán a savak teszik, melyek izgalmas vibrálást visznek a borba. Tele van érettséggel, gyümölccsel, hosszú utóízzel. Pikáns és csábító. Szerintünk Légli Ottó legjobb bora. Ezekben a napokban kerül piacra. Mangalicaszűzből, zöldborsóval készített brassói aprópecsenyéhez kóstoltuk. Mennyei volt.
forrásom a Deluxe Magazin