Hosszú út vezetett a délkelet-magyarországi Viharsaroktól a budapesti Magyar Pálinka Házáig, azonban a pálinkafőzést mesteri fokon űző Szicsek családot még a történelem olykor kegyetlen évei-évtizedei sem tántorították el egy évszázada gyakorolt hivatásától.A családi vállalkozás gyökerei az 1900-as évekig nyúlnak vissza, amikor Magyarországon leginkább elterjedt volt a hagyományos kisüsti pálinkafőzés. A Szicsek dinasztia pálinkafőzdéje a Kőrös folyók melletti Mezőberényben, a család tanyáján épült fel. A korszak nem kímélte a Viharsarokban élő embert, a tájat, ezért a család a háborúk és az azokat követő időszak nehézségei elől a Szolnok megyei Tiszaföldvárra települt. A vidék virágzó kultúrájú mezőgazdasága akkoriban kilenc főzdét látott el gyümölccsel. Mielőtt a család újraindíthatta volna üzemét, ismét közbeszólt a történelem. Az 1949-50-es években minden eszközt államosítottak, a családi üzemet megsemmisítették, de lehetővé tették, hogy állami alkalmazottként, egy másik üzemben újra főzhessenek Szicsekék pálinkát. 1988-ban Szicsek Gyümölcsszesz- és Likőrüzem néven folytatódott a tradíció. A kisüzem a rendszerváltó Magyarország egyik jellemző gazdasági modellje. A pálinkafőzde az újraindulás után két évvel jelent meg a piacon termékeivel. Alkalmazkodva a fogyasztás magyar hagyományaihoz eleinte 50, 2000-től 40-45% alkoholtartalommal palackozott a cég. Az italkínálatban már a kezdetektől valamennyi termesztett gyümölcs párlata jelen volt. Az utóbbi évek termékfejlesztéseinek köszönhetően a kis családi vállalkozás ma már Magyarország egyik legszínesebb pálinkaválasztékát képes felmutatni. Ezen termékek minőségét jól prezentálja az a számtalan elismerés, amelyet különböző versenyek díjaiként kapott az adott pálinka és természetesen a főzőmester. A Szicsek család pálinka iránti elhivatottságát hűen tükrözi az az egyedülálló kezdeményezés, amely Budapesten, A Magyar Pálinka Háza formájában valósult meg. Hogy mit jelent nekünk, magyaroknak a pálinka, hogy mitől hungarikum, erről szól a Ház. Jelképezi a Szicsek család elképzelését arról, hogy a pálinkának minden eseményen helye van az asztalon. |
bor, pince, borászat, szőlő, pálinka, párlat, hírek .. e-mail: tester@fw.hu
2007.08.04. 19:33
Szicsek pálinka - 2007.07.04.
Címkék: gyümölcs pálinka szicsek pálinkafőzde
Viharsaroktól a pálinka házáig
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://borhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr50132335
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.