– A Tokaj-hegyaljai borvidéken belül hol helyezkedik el a Béres Szőlőbirtok? – Birtokunk a Tokaji borvidék mértani középpontjában, Erdőbénye határában fekszik. Olyan hagyományos dűlőket zár határai közé, mint a Lőcse-dűlő, az Omlás, a Diókút vagy a Pinceszerek. – Erdőbénye az egyik legrégebbi tokaj-hegyaljai településünk... – Igen, Erdőbényét a honfoglalás óta magyar faluként tartják számon, első írásos említése 1404-ből származik. A históriák alapján az itteni talajról ásványi anyagokban gazdag bor készült, amelyet már több száz éve is romlatlanul át lehetett szállítani az Egyenlítőn. Hugh Johnson A bor világatlasza című egyedülálló művében Erdőbényét, ezen belül a Béres Szőlőbirtokhoz tartozó Lőcse-dűlőt név szerint említi, itt került elő ugyanis a miocén kori ősszőlő levelének lenyomata. Ez a lelet is igazolja, hogy Erdőbényén a szőlő őshonos növény. A község határában található etruszk sírokból előkerült cserépedények pedig arra engednek következtetni, hogy a római uralom alatt is készítettek már bort ezen a területen. – Mely borok szerepelnek a választékukban? – A Béres márkanév alatt futó borkínálat a száraz bortól az aszúig terjed, a kínálatban megtalálhatók a magas puttonyszámú aszúk, száraz fehérborok, édes cuvée borok és a hagyományos tokaji borspecialitások. – Úgy tudom, nemrég avatták fel a birtokközpontjukat? – Tavaly májusban avattuk fel a minden tekintetben világszínvonalú épületet. Az építés során az elsődleges cél természetesen a tökéletes borászati funkciók megvalósítása volt, de az is, hogy az épület minél harmonikusabban illeszkedjen természetes környezetébe, vagyis a lehető legkisebb sebet üsse a tájon. A birtokközpont összterülete 3000 négyzetméter, amely magában foglalja a szőlészeti, borászati, vendéglátói és irodai funkciókat is. Technológiai szempontból minden bizonnyal az ország legmodernebb feldolgozói közé tartozik, ahol megvalósult az az elképzelésünk, hogy a modern technika jól megfér a hagyományokon nyugvó tokaj-hegyaljai borászati technológiával. – Meg is lehet tekinteni a borászatot? – Természetesen igen, nagy szeretettel várunk mindenkit, aki ellátogat hozzánk. Hétköznap 10–16 óra között, ettől eltérő időpont esetén, illetve hétvégén előzetes bejelentkezés alapján várjuk az érdeklődőket. – Az utóbbi pár évben számtalan díjat nyertek nemzetközi szinten is. – Első boraink a 2003-as évjáratból származnak, ez az év nagyon jó indulást biztosított a borászatnak. 2003-as furmintunk a hazai és a nemzetközi borversenyeken, Londontól Tokióig nyolc díjat nyert. Az ígéretes kezdést további szép eredmények erősítik, például a 2004-es cuvée-nk a 2007-es Vinagora aranyérmese volt. – Nemrég megválasztották a Prímási Borrend tagjává. – Nagy megtiszteltetésként ért, hogy az Erdő Péter bíboros úr által létrehozott Prímási Borrend alapító tagjává választottak. A borrend megalapítása mellett Erdő Péter a Vinum Primatis, vagyis a Prímás bora márkavédjegy életre hívásával is próbálja népszerűsíteni a minőségi magyar bort. Mivel a név mögött a legkiválóbb minőséget jelentő kategória rejlik, külön elismerés, hogy a 2003-as 6 puttonyos aszúnk a Vinum Primatis megtisztelő címet viselheti. – Mit tart a legfontosabb törekvésének a jövőben? – Eltökélt szándékunk, hogy Tokaj-Hegyalján csúcsminőségű borok készüljenek, amelyek tovább öregbítik a tokaji bor hírnevét hazánkban és szerte a világon. Abban a kivételes helyzetben vagyunk, hogy a tokaji borok és a Béres Csepp révén immár két jellemző magyar termékkel, hungarikummal foglalkozhatunk. 2006-ban pedig egy újabb, pontosabban leendő hungarikum gondozásába is belefogtunk. Béres Egészség Hungarikum néven egy átfogó nemzeti egészségmegőrző programot hirdettünk, hogy segítségünkkel Európa beteg nemzetéből Európa egészséges nemzetévé váljunk, ahol nem a betegség, hanem az egészség a hungarikum. Reméljük, hogy egyszer, talán nem is olyan távoli jövőben, már három hungarikumra tekinthetünk büszkén. Végül is három a magyar igazság!
A birtokközpont összterülete 3000 négyzetméter, amely magában foglalja a szőlészeti, borászati, vendéglátói és irodai funkciókat is. Technológiai szempontból minden bizonnyal az ország legmodernebb feldolgozói közé tartozik, ahol megvalósult az az elképzelésünk, hogy a modern technika jól megfér a hagyományokon nyugvó Tokaj-hegyaljai borászati technológiával. |