|  | |  | Ezzel a szerkentyűvel készíthetjük el saját borunkat | Otthoni borászat egyetlen gépben  | Egy romantikus vacsora elengedhetetlen kelléke a minőségi bor, ám valószínűleg még nagyobb sikert aratunk majd, ha saját palackunkat szolgáljuk fel az étel mellé. Az Oenophile’s Personal Winery nevet viselő szerkezettel a városi ember is kitanulhatja a borkészítést, bár ehhez azért feltehetően a szakértőknek is lesz néhány szava. |
Ismét egy újabb luxus-furcsasággal lettünk gazdagabbak, az Oenophile's Personal Winery ugyanis az amatőr borkészítőket kívánja megerősíteni. Gyakorlatilag egy szolgáltatásról és egy hozzá való szerkezetről van szó, amelynek segítségével mi magunk készíthetjük el kedvenc borunkat a vállalat saját termésű szőlőjéből, ráadásul mindezt akár a saját lakásunkban is megtehetjük. Nevezhetnénk ezt amolyan "csináld magad" szakkörnek is, de itt valóban komoly technikáról van szó, amelyről érdemes néhány szót ejteni.
Az Oenophile's Personal Winery gyakorlatilag egy automatikus otthoni borászat, mely egyszerre akár 4 ládányi palackozott bort is képes elkészíteni, a hagyományos borkészítő és a modern technikákat ötvözve. Az összes szüret utáni folyamatot végrehajtja a rozsdamentes acél kamrában a szőlőszemek hideg ázásától, a préselésen és a fermentáláson át a bor korosításáig hattól tizenkét hónapig (vagy kevesebbig, ha valaki úgy akarja). De miből is készthetünk bort? Rendelés esetén egyből a szüret után az amerikai Napa völgyi Cabernet Sauvignon szőlőket összetörik és lefagyasztják, majd elküldik otthonunkba, így garantálva, hogy saját borunk csak a legjobb minőségű szőlőből készül. Ez persze Magyaroszágon viccesen hangzik, ahol a szőlőtermesztés igazán komoly múltra tekint vissza, de ne ragadjuk le itt, lássuk, mit kezdhetünk a géppel, és a fagyasztott szőlőnkkel.
A rendszer automatikusan felügyeli az egész folyamatot a fermentációval bezárólag. A brix (szölö cukor tartalom) és a hőmérséklet adatok wireless összeköttetéssel egyenesen a számítógépükre küldik a gyártási folyamat adatait, így követhetjük, analizálhatjuk és grafikonon ábrázolhatjuk az információkat a géphez mellékelt szoftverrel, ezzel garantálva a legjobb körülményeket az általunk kedvelt bor ízéhez. A rendszer szól, mikor kell szagolni, ízlelni a fermentálódó mustot vagy mikor kell lepréselni a szőlő héját. A szoftver könnyen követhető utasításokat ad, melyeket betartva különféle specifikus borokat készíthetünk a merésztől a gyümölcsösig, vagy selymesig; legalábbis ezeket az opciókat választhatjuk a gépnél.
A szoftver persze arra is jó, hogy megoszthassuk borkészítési tippjeinket és eredményeinket a többi felhasználóval a globális közösségben. A borkészítő automatikusan kontrollálja a fermentáció hőmérsékletét a thermoelektikus fűtő-hűtővel, a szőlő prés pedig automatikusan kiemeli a törkölyt a tálból, ami által könnyebb tisztítani. Tartalmaz egy tölgyfahordót a kiegészítő korosításhoz, egy szifont, 48 üveget, egy könnyen olvasható ledes kijelzőt és a 4 kontrolláló gombos irányítót. Szükséges hozzá Winows Vista, XP vagy 2000 és USB port a vezeték nélküli kulcshoz. Szellőző helyen kell felállítani, csak ennyit kérnek a gyártók, ezek után máris indulhat az otthoni bortermelés.
Persze ez inkább high-tech játék, de igen érdekes ötlet, amelynek az ára is elég borsos. Az otthoni borászat megnyitásához 6000 dollárra, vagyis közel 1,1 millió forintra van szükség, de még az is lehet, hogy ennyiből akár nevet is szerezhetünk a szakmában. Bár azért ezügyben vannak kétségeink.
forrásom a Deluxe Magazin |