Most induló sorozatunkban minden héten részletesen bemutatunk egy olyan bort, amely kóstolásaink során valamilyen szempontból kiemelkedő élményt nyújtott. A melegnek ígérkező nyári napokra könnyű, szomjoltó, gyümölcsös fehérborokat állítunk reflektorfénybe, amelyek közül elsőként Szeremley Huba Szemelt rizlingjét ismerthetik meg közelebbről. |
Szóval a név nem a szőlőszemekre, hanem azon szőlőtermelőkre vonatkozott, akiket Szeremley Huba borászával, Fölföldi Bélával együtt kiszemelt arra, hogy rizlingjét a közösbe bevegye. A gazdákat rábírták egy kis hozamkorlátozásra, ami a gyümölcsnek és a belőle préselt bornak igen jót tett. A szemelt rizling tehát pár tucat termelő gigantikus rizling cuvée-je lett, amely a marketingen túl ösztönzően hatott a szőlőtermelők lelkivilágára, és szép lassan a minőségi szőlőtermesztés irányába terelgette őket.
Korábban Szemelt Rizling névre hallgatott |
Nem tudjuk pontosan, mi áll a névváltás hátterében. Az biztos, hogy Fölföldi Béla, aki a bort eddig effektíve készítette, megvált a pincészettől. Nem lehet biztosan tudni, hogy ez még az ő keze műve, vagy sem, az viszont egyértelmű, hogy a bor összetétele maradt: olaszrizling és rajnai rizling házasítása került a palackba.
A Szeremley Rizling továbbra is a magyar fehérborok Ludas Matyija, aki háromnál is többször igazságot szolgáltat a piacon még mindig szép számmal található hibás, gyenge boroktól elgyötört fogyasztóknak, a nagy magyar bormezők kóbor lovagja, amely a szomjazókat felüdíti.
Akárhány termelő adja is hozzá a rizlingjét, akkor is Szeremley Huba és a badacsonyi terroir közös alkotása ez a bor. Szeremley sosem a fősodorral tart, a kitaposott utakat messze elkerüli. Bármely fajtáról legyen szó, csak arra törekszik, hogy Badacsony jellegét egyből fel lehessen benne ismerni. Hogy aki kóstolja, egyből rávágja: na, ez badacsonyi.
Szeremley szerint a badacsonyi borok egész más savstruktúrát tudnak produkálni, mint a többi balatoni bor. Könnyed, szinte meleg savakat. Ehhez járul még, hogy ezek a savak bizonyos lelki édességgel párosulnak, fogalmaz meglehetősen költőien. A Szeremley Rizlinget névadója előszeretettel titulálja a kisemberek nagy borának. Nem is beszél hierarchiáról a borai kapcsán. Nála nincs zászlós bor, meg utolsó.
A Szeremley Rizling legutóbbi, 2006-os évjárata szerintünk az eddigi legjobban sikerült tétel. Határozottan badacsonyi, a szőlő érettsége ugyanakkor nem nyomja agyon. Izgalmas és vibráló. Valóban meleg savak uralják és szokatlanul hosszan megmaradó zamatok. Üde, friss gyümölcsök illatban, ízben. Egyik pohár kívánja a másikat. Jó inni. Véletlenül se készítsünk belőle fröccsöt. Vétek lenne elrontani buborékkal. Annál sokkal többet érdemel. Egy jó ételt, például balatoni fogast, bőrén sütve, kevés fűszeres vajjal.
forrásom a Deluxe Magazin