Hogyan lett kávé a borból?
Hogyan lett kávé a borból? Hol szolgálták fel az első Molotov-koktélt? Miért lett hamburger a frikadellából? Meddig helyettesítette a kés fogpiszkálót?
Amikor kávét iszunk, bort iszunk
A kávé szó eredetileg a török nyelvből érkezett hozzánk, ők kahwe-nek nevezik a fekete italt. A törökbe viszont az arab nyelvből került, a qahwa szó némi módosítása árán.
A qahwa eredeti jelentése: bor. Az arabok ugyanis Mohamed próféta megjelenése és az iszlám elterjedése előtt fogyasztották a szőlő levét. Az iszlám azonban megtiltotta a bor fogyasztását, így a kávé lépett a helyére, - ugyanazon a néven. A név megmaradt, az élvezet némileg átalakult.
Veszélyes koktél
A közvéleményben elterjedt, hogy a Molotov-koktél, amivel a második világháború idején harckocsikat borítottak lángba, szovjet partizánok leleménye volt. A rideg valóság azonban ennek éppen az ellenkezőjét mutatja.
A Molotov-koktélt először a szovjet-finn háborúban szolgálták fel, éppen a szovjeteknek, a finnek. Amikor a szovjet csapatok 1939/40-ben megtámadták Finnországot, a finn ellenállók benzinnel töltött, égő rongyokkal bedugaszolt palackokat hajigáltak a páncélosokra. A palack tartalmát az akkori szovjet külügyminiszter után nevezték el - némi iróniával - Molotov koktélnak.
Frikadella vagy hamburger?
A klasszikus észak-német, vagy dán fasírtot frikadellának nevezik. Ennek a receptjében még szerepel az, hogy a húshoz lisztet is tesznek: "A húst keverd össze a sóval, borssal, tojással és hagymával. A folyadékot apránként add hozzá. Keverd bele a lisztet."
1906-ban az észak-amerikai St. Louis városában rendezett világkiállításon német bevándorlók sütötték és árusították a frikadellát, amit saját városukról neveztek el, mégpedig hamburgernek. A fasírt meghódította Amerikát, majd a világot. Azóta nincs megállás a diadalmenetben, de a mindennapi fasírtot már nem frikadella-ként, hanem hamburger néven árulják a gyorséttermekben.
Tompa kések
A késekkel kapcsolatban mindmáig sok nyelvi emlék és szokás maradt meg. Ezek közül talán a legkevésbé ismert, hogy miért nem hegyesek az étkezésnél használt kések?
Nos, ennek a magyarázata a Napkirály, XIV. Lajos francia uralkodó párizsi udvarában keresendő. Nem azzal függ össze, amire talán először gondolunk, hogy a király merénylettől tartva lekerekíttette a késeket, bár ez sem lenne irreális feltételezés.
A kések hegyének letompítása az etikettel és az illemmel függ össze. A lekerekített késekkel a hölgyek és urak nem tudták étkezés után piszkálni a fogukat. A kényszer tehát egy másik eszközt hívott életre: a fogpiszkálót.
forrásom a STOP
bor, pince, borászat, szőlő, pálinka, párlat, hírek .. e-mail: tester@fw.hu
2007.07.23. 15:16
Hogyan lett kávé a borból?- 2007.07.23.
Címkék: kávé bor
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://borhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr95123628
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.