Oxidációs folyamatok az élő szervezetben
Az élő sejtek energiatermelő szervecskéiben, a mitokondriumokban az energiatermelő folyamat (oxidatív foszforiláció) során természetes módon keletkeznek peroxid- és szuperoxid gyökök. Ezeket a sejtek a saját antioxidánsaikkal hatástalanítják. Bizonyos helyzetekben (pl. stressz, betegség) a szabad gyökök száma megnő, és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni. Az idős, beteg szervezetben az antioxidánsok hatása, és mennyisége is csökken.
Természetes antioxidánsok
A szabad gyökök is felelősek a sejtek öregedéséért, többek között a DNS lánc elrontásával. Ez ellen a kölönböző sejtek számos természetes antioxidánst termelnek. Ilyenek például egyes vitaminok:
- aszkorbinsav (C-vitamin)
- retinol (A-vitamin)
- tokoferol (E-vitamin)
- vitamin jellegű antioxidánsok a flavonoidok is, jelentős hatást tulajdonítanak a szőlő héjában (és ezáltal a minőségi vörösborokban) található rezveratrol nevű vegyületnek
- többszörösen telítetlen vegyületek, a karotinoidok (pl. béta-karotin /lásd A-vitamin/, likopin)
- a telítetlen zsírsavak (minden folyékony zsírban és olajban), különösen az ún. omega-3 zsírsavak
De lehetnek antioxidáns hatásúak egyes enzimek, és egyéb anyagok is:
- glutation-peroxidáz
- kataláz
- szuperoxid-dizmutáz
- a galluszsav és vegyületei
- természetes antioxidáns hatású a növények által a talajból felvett szelén is
Mesterséges antioxidánsok a táplálékban
Friss, és lehetőleg természetes körülmények között termett zöldségekben, minimálisan feldolgozott, növényi táplálékokban gazdag étrenddel biztosítani lehet a kívülről szervezetünkbe került antioxidánsok mennyiségét. (Sok más hasznos anyaggal, pl. vitaminokkal, ásványi anyagokkal együtt.) A nem megfelelő étrend és a modern élelmiszeripar igényli a mesterséges antioxidánsokat (ez utóbbi elsősorban a termékek eltarthatóságát fokozza velük).
A használt antioxidánsok különböző szerkezetű és összetételű vegyületek lehetnek. Különösen hatásosak a legalább két fenol jellegű hidroxilcsoportot (orto- ill. para-) helyzetben tartalmazó vegyületek, valamint az aromás aminok, ill. fémkomponenseik.
Az antioxidánsok hatásmódja különféle lehet:
- gátolhatja az oxidációt gyorsító katalizátorok működését
- ha önmaga is oxidálódhat, akkor az oxigén megkötésével fejtheti ki védő hatását
- az autooxidációt gátló, oxidációs inhibitor jellegű anyagok (pl. tokoferolok) hatása azzal magyarázható, hogy az autooxidációban képződő peroxidgyökökkel stabilis végterméket képeznek, miáltal megszakítják a további átalakulással járó láncreakciót.
Az élelmiszerek és a gyógyszerek fontos antioxidánsai a tokoferolok, galluszsav, ill. észterei, valamint igen gyakori adalékanyag az aszkorbinsav is.
Antioxidánsok az ipar egyéb területein
Oxidációra hajlamosak pl. az étkezési és ipari zsírok, olajok, műanyagok, a kaucsuk, a gumi, a kozmetikumok egy része, a szappanok, egyes gyógyszerészeti segédanyagok.
Kozmetikumokban használt antioxidánsok
A kozmetikumoknál használhatják ugyanazokat az anyagokat, mint az élelmiszeriparban, valamit az előzőek mellett a nordihidro-gvajatrétsav, a butil-hidroxi-anizol, ill. a butil-hidroxi-toluol stb. használatosak. Az utóbbiak a gumi oxidációjának megakadályozására is használatosak. A szappanok avasodásának gátlására tioszulfátot, benzoesavat, s az utóbbi időben szerves komplex vegyületeket képző anyagokat használnak.
Nehéziparban használt anyagok
Az ásványi olajok ismert antioxidánsai az alkil-fenolok kalcium-, bárium- v. cinksói. A műanyagok oxidációját is védik, a polietilénhez például ftálsavat tesznek (PET) a túl gyors öregedés gátlására.
forrásom a wikipédia