bormarketing.hu,
Az Egyesült Államok után Chilében is egyre több borászatban használják a magyar fából készült hordókat, amelyek ott vannak Kanadában, Mexikóban és Argentínában is.
A chilei borászatok látogatása során örömmel hallja az ember, amikor a vendéglátók egyre többször tesznek említést arról, hogy boraikat magyar hordóban is érlelik. Tavaly a chilei Catad'Or Gran Hyatt borverseny nemzetközi zsűrijének tagjai a Limari völgyben tettek tanulmányutat, ahol a Casa Tamaya fiatal szakembere azt is elmondta, hogy a francia és az amerikai hordók mellett magyarokat is használnak. Az idén egy hasonló, a Colchagua és Maipo völgyekbeli vendégeskedés során a neves Casa Lapostole és az Undurraga borászatokban sem hagyták említés nélkül, hogy a borok magyar hordókban érlelődnek. A chilei borászatok honlapjait áttekintve több más esetben, és egyre gyakrabban fordul elő, hogy a borleírásokban szerepel a magyar hordó használata. (Az elmúlt évi chilei-magyar külkereskedelmi statisztikában hordóink exportja már néhány százezernyi dollárral képviseltette magát.)
Több éve is van annak, hogy a Wine Business hosszabb írásokat közölt, az egyiket "Magyar tölgy - magyar hordók", a másikat "Magyar hordók - Minden a fáról szól -,de tényleg" címmel, amelynek szerzője a hordóink iránti vonzódásáról "vallott" és mindenekelőtt a Syrah, a Gamay Noir és a Pinot Noir számára tartotta igen kedvező alternatívának. Magyarországi látogatás során alkalma volt megismerkedni a "jól kezelt" magyar erdőkkel és felkereste az egyik hordókészítő üzemet is, amelyet azután a világ legjobbjaihoz hasonlított. Többek között főleg az ragadta meg, hogy a mesterek természetes napfénynél dolgoznak, különösen amikor az égetésre kerül sor. Megszólaltatott amerikai borászati szakembereket is, akik a magyar hordók használatának kedvező tapasztalatairól beszéltek.
Ugyanez a szakmai portál a közelmúltban tette közzé annak a felmérésnek az eredményét, amelyet észak-amerikai borászatok hordóhasználatáról készítettek. Eszerint az csökkenőben van és növekszik az alternatív eszközök igénybe vétele. Új jelenség, hogy ennek nemcsak költségcsökkentő oka van, hanem minőségi szempontok is diktálnak. Az elmúlt év során a közepes és a kisebb borászatokban egyaránt kisebb lett azoknak a boroknak az aránya, amelyeket hordóban érleltek. A fehérek esetében - elsősorban a Chardonnay és a Sauvignon Blanc stílusváltási tendenciájának következtében - nagyobb mértékben, de a vörösökre vonatkozóan is. Ugyanakkor a kis borászatok egyre többet használnak kelet-európai hordókat, köztük magyarokat is, amelyeket a közepesek és a nagyobbak is kezdenek előszeretettel alkalmazni. Az egyik nyilatkozó szakember a magyar hordót a Pinot Gris esetében említette megfelelőbbnek. (Egyesült államokbeli borászatok honlapjait böngészve kiderül továbbá, hogy számos egyéb fajta, köztük például Chardonnay, Syrah és Zinfandel érlelésére is használják.)
Kanadai importőr szerint a magyar hordók kiváló minőséget képviselnek és kedvező az árfekvésük, egy brit-kolumbiai borászat tulajdonosa meg úgy nyilatkozott, hogy "a magyar hordó érdekes, egyedülálló és más". A mexikói Pedro Domecq a Nebbiolo érlelésére használ magyar hordót. Egy argentin összehasonlító elemzés a magyar tölgyfa kiváló minőségét emeli ki.
Dr. Kosárka József