| | | | Van remény, hogy egyszer ez is megtörténik. A balatonszemesi Kistücsök étterem optimizmusunk mozgatórugója. Olyan hely, ahol a nívós borkultúra a magas színvonalú ételkultúrával karöltve csak arra vár, hogy a fürdőzés után az étel-ital finom tengerében is megmártózzunk.
A Kistücsök Vendéglőt nem lehet elvéteni, ha a 7-es úton nyomulunk lefelé, Balatonszemesen, jobb kéz felől, valódi oázisra lelhetünk az amúgy végtelennek tetsző gasztronómiai sivatagban.
A falu központjában, a Postamúzeummal szemben Csapody Balázs évek óta töretlen lelkesedéssel, magas színvonalon működteti vendéglőjét. Egyébként a hely már a múlt században is ugyanezt a szerepet töltötte be: itt váltottak lovat a postakocsik, közben utasaik, miután elverték az éhet, a szomjat, gyönyörködtek a balatoni táj szépségében.
Ezt a múlt századi, ráérős, nem sietős hangulatot igyekszik felkelteni az út menti vendéglő a betérő utas lelkében. Itt figyelnek az emberre, a pincérek készségesek, nem tolakodóak, mindig kerül szabad asztal. Itt valóban vendégül látják az utazót. Nyáron a kerthelyiségben ücsörögve finom balatoni borokat kortyolgatni, és válogatott ételeket majszolni hozzá, nincs ennél nagyobb gyönyörűség.
Nem csak a hangulat, de az ételek íze is a letűnt időket idézi. Vagyis a hagyomány ízei, a helyben található kiváló minőségű alapanyagok, a válogatott balatoni halak, a somogyi erdők vadjai jelennek meg európai szintű konyhatechnológiával és csak a csúcsgasztronómiában tetten érhető figyelemmel a háttérben.
Elég végiglapozni az étlapot, hogy meggyőződjünk állításunk igazáról. Füstölt busafilé kovászos uborkapürével, esetleg egy tárkonyos balatoni halleves kiváló bevezetés a komolyabb gasztronómiai kalandozásba. Főfogásként olyan különlegességeket kóstolhatunk, mint például a sült kacsacomb rózsaborsos mazsolakompóttal, burgonyafánkkal; érlelt szarvasgerinc chilis-csokoládés vörösbor-kivonattal, erdei gombás darafelfújttal.
A legszebb mégis az a Kistücsökben, hogy a gasztronómiában talán elsőként itt jelenik meg a tányéron a terroir, azaz a hely szelleme, a régióra jellemző ízek, zamatok, illatok itt kerülnek okos tálalásban elénk.
| A környék borainak kiválasztásakor érdemes a sommelier segítségére hagyatkozni | Erre szolgál például a régiónk ízei degusztációs menü: aki belekóstol, képet alkothat arról, milyen fantasztikus ízű az öreglaki szarvassonka, milyen egy sáfrányos, hideg sültpaprika krémleves, a paprikásan sütött fogasfilé vagy az idénygyümölcsökből házilag készített joghurt.
A gasztronómiai élmény azonban nem lehet teljes a gondosan és értő módon párosított borok nélkül. Avatott szakember ajánlja a környék már híres vagy kevésbé ismert termelőinek finom nedűit. Itt tudják, életbevágóan fontos, hogy a bor és az étek között valódi harmónia szülessen.
A borokat a vendéglő épülete alatt található borospincében, illetve fönt az étteremben, borhűtőben szakszerűen tárolják. Legalább 150-féle fehér-, vörös-, illetve természetes édesbor közül választhatunk, normális áron, ami nem egy utolsó szempont. Mi azt ajánljuk, hagyatkozzon a sommelier-re. A ház bora sem valami utolsó lőre, semmiképpen se hagyjuk ki!
Deluxe Magazin |