A jó bornak nem kell cégér! De ünnepelni érdemes |
| A kiskőrösi kistérség nem csak a múltban, a jövőben is szeretne a borászatból élni | |||
Három város első embere hírdette a bor zamatának szépségét Soltvadkerten. A szőlőtőke nedvének vendégváró és vonzó szerepét mutatta be Soltvadkert, Kecel és Kiskőrös polgármestere egy hétvégi nemzetközi borkonferencián a Kiskunságban. Azt mondták a bor finom, de azért kell egy kis reklám.
A 631 éves Soltvadkert történetét a kezdetek óta meghatározza a szőlő és a bor. Nem véletlen, hogy a három város Vadkert, Kiskőrös és Kecel borászai itt jöttek össze egy pohár szőlőnedű mellé.
Haszilló Ferenc keceli polgármester a borüzletről közölt részleteket: "Az itteni térségben feltétlenül szükség van arra, hogy reklámozzuk az itteni szakembereket és a borkultúrával kapcsolatban lévő emberek munkáját. Mivel nagyon rossz az ázsiója ennek a térségnek a borral kapcsolatban."
A kiskőrösi kistérség 15 településének lakója nem csak a múltban, a jövőben is szeretne a borászatból élni.
"Azért fogtunk össze - mondta Kiskőrös polgármestere -, mert a kistérségünk erős, a kistérségi összefogásban van a jövő, nem csak a szőlőnk érdekében, nem csak a borunk érdekében, hanem minden területen most a kistérségi összefogás nagyon fontos."
A pincemesterek szerint a Kiskunságban is ugyanolyan jó minőségű borok készíthetők, mint az ország történelmi borvidékein. Fejlesztésre, változásra azonban itt is szükség van.
"A technológián kell elsődlegesen fejleszteni, mert a szőlő, a minőség, az alapanyag itt van. És nagyon fontos előttünk álló lehetőség a borturizmusban tovább lépni" - fűzte hozzá a soltvadkerti polgármester, Lehoczki Ferenc.
A jövőben 3 milliárd forintot fordíthatnak erre a fejlesztésre a borászok. A gasztronómiai szakíró szerint emellett szemléletváltozásra is szükség van.
Az alföldi boroknak talán már nem is kell cégér, de azért kóstoltatni nem árt a hordók tartalmát, nehogy elfeledkezzenek róla.
forrásom a hirado.hu