Vodka bármiből készülhet! Romlik a pálinka piaca | |||
| |||
Olajos Péter és Glattfelder Béla magyar néppárti képviselők szerint a magyar mezőgazdaság és szeszipar érdekeivel ellentétes, hogy nem határozták meg, miből készülhet vodka, amit ráadásul még gyümölcsaromával is ízesíthetnek. | |||
Az Európai Parlament tegnap szavazott a szeszesitalok meghatározásáról, címkézéséről, és csomagolásáról szóló jogszabálytervezetről. Az Európai Bizottság eredeti javaslata többek között arra irányult, hogy meghatározza, hogy az egyes szeszesitalokat miből lehet készíteni. Ezzel szemben a javaslat szerint vodkát bármiből lehet készíteni.
Emiatt a hagyományos vodkagyártó országok képviselői olyan módosító indítványt dolgoztak ki, amely szerint vodkát csak a hagyományos alapanyagokból, gabonából és burgonyából lehessen készíteni. Ez részben megegyezett a magyar érdekekkel is: mivel hazánk gabonából jelentős felesleget termel, alapvető érdekünk, hogy a gabonafélék szeszipari felhasználását minden eszközzel elősegítsük.
"Mégis, a magyar néppárti delegáció erőteljes lobbizásával elértük, hogy az északi kollégák javaslatukba beépítették a cukorrépából készült alkoholt is" - írta közleményében Olajos Péter és Glattfelder Béla. Ez egy magyar javaslat volt, elsősorban Magyarország és Ausztria érdekeit szolgálta, mivel ezekben az országokban hagyományosan használnak fel cukorrépát is vodkagyártásra. Ennek fényében, nem felel meg a valóságnak az az állítás, hogy az északi országok tegnap szavazásra került javaslatai csupán a gabonára és burgonyára korlátozták volna a felhasználható alapanyagokat, ilyen tartalmú módosító indítványról ugyanis tegnap már nem is szavazott az Európai Parlament. A lengyel, svéd, ill. balti képviselők által támogatott módosítók mindegyike lehetővé tette volna a cukorrépa felhasználását a vodkagyártás során.
Az elfogadott javaslat, amely szerint vodkát bármiből, akár Brazíliából importált, cukornádból készített alkoholból is elő lehet állítani, ellentétes a magyar érdekekkel és az európai mezőgazdaság érdekeivel. Ez a liberális szabályozás főként néhány multinacionális szeszesital-gyártó és forgalmazó érdekeit képviseli. A magyar néppárti képviselők szerint elfogadhatatlan, hogy cukornádból vodkát lehessen gyártani: gabonából sem lehet rumot készíteni!
A tegnapi parlamenti szavazás azért is előnytelen számunkra, mert a magyar pálinka értékesítési lehetőségeit nagy mértékben ronthatja, hogy gyümölcsből készült, vagy gyümölcsaromával ízesített szeszesitalok vodka néven lesznek forgalomba hozhatók. Ráadásul a fogyasztókat megtévesztheti, ha az áruházak polcain egyidejűleg lesznek jelen gyümölcsből készített vodkák, gyümölcsaromával ízesített vodkák, és a valódi gyümölcspárlatok, mint pl. a magyar pálinka. Számos nemzetközi italgyártó cég az utóbbi időben már jelentős mértékben növelte forgalmát a gyümölcsaromával ízesített vodkák piacra dobásával.
Ezekből a megfontolásokból a magyar néppárti képviselők azokat a módosító javaslatokat támogatták, amelyek szerint kizárólag gabonából, burgonyából és cukorrépából lehessen vodkát készíteni.
forrásom a ma.hu