V. Királyi Borász Borverseny
"V. Királyi Borász" és "Királyi Borász Gárda Tagság" Címek Elnyerésének Borversenye
A borversenyt a Királyi Szakácsok Nyomdokán Hagyományőrző Egyesület és a Magyar Borok Háza rendezi ötödik alkalommal.
A borverseny időpontja: 2007. július 10.
Helyszíne: Magyar Borok Háza
A termelők a királyi szakács -Varga Károly- ételeihez nevezhetik be boraikat:
Királyi étkek
1. Főtt füstölt csülök-sódar hidegre préselve reszelt ecetes tormával, kapros turolddal töltött ugorkával, olívával
2. Csomboros káposztás lúdfi árpagyönggyel kemencében pirongatott cipóban kínálva
3. Fügeborban párolt borókás göngyölt szarvasczimer erdei vadgombakincsekkel, bíborkörtvéjjel, havasi cseresznyés mártalékkal, fenyőmagvas gesztenyés puffanccsal
4. Mathias Rex lángnyelvekkel csapdosott császárszalonnába burkolódzó szűzpecsenye kakukkfüves mártalékkal, zsályás zöldséges árpagyönggyel
5. Beatrix királynő kedvére töltött aranyalma mézes dióval, fügével, hecsedlivel, sült tikmony csókkal ékesítve
A borverseny díjazott borait a Magyar Borok Háza külön kiállítás keretében mutatja be a bemutatópincéjében. A királyi borász cím győztesét arany pecsétgyűrűvel és királyi borivó kupával jutalmazza a Királyi Szakácsok Nyomdokán Hagyományőrző Egyesület, a kategória győztesek oklevelet kapnak és a „Királyi Borászgárda” tagjai lesznek.
Az egyes ételkategóriák győztesei tagjai lesznek a "Királyi Borászgárdának" és lehetőséget kapnak arra, hogy boraikat az ételt készítő királyi szakáccsal együttműködve Nagyszakácsiban (augusztus 2-4.) – a Borudvarban a nagyközönségnek árusíthatják. Az érdeklődők „Egy királyi étel – egy királyi bor” rendszerben kóstolhatják meg az ételeket és a borokat a rendezvény mindhárom napja alatt. A borászok a helyszínen lehetőséget kapnak más boraik palackos árusítására is.