| A balatoni borrégió hat borvidékből áll, Balatonfüred-Csopak, Badacsony, Balaton-felvidék, Balatonboglár, Balaton-melléke és Somló alkotja a színes balatoni borvilágot. |
| | |
Strand és borkóstolás szinte egy helyen |
Azért fontos ezt hangsúlyoznunk, mert a magyar tenger az ott termett borokban mutatja meg igazi arcát. Akár egy hétvégére, akár több hétre ruccanunk le a tó partjára, érdemes megízlelni a Balatont a legjobb termelők borain keresztül.
Csopak: Jásdi Pincészet
Zarándokutunkat a Balatonfüred-Csopak részen kezdjük. Ha Csopak, akkor Jásdi pincészet. Jásdi István 1998-ban hozta létre kézműves borászatát az egykori veszprémi püspök, Ranolder János birtokán.
A kúriaszerű épületet felújította, szőlőt telepített. Almádi felől közelítve a 71-es úton a kanyar után kinyílik az út, és jobb kéz felől elénk tárul a régi szépségében pompázó, fehér épületegyüttes. Nem véletlen, hogy a pincészet 2000-ben elnyerte "A Balaton-felvidék Legszebb Pincéje" címet.
Jásdi István a szőlőben is a hagyományok nagy tisztelője, ami nem azt jelenti, hogy ott akarja folytatni, ahol anno a veszprémi püspök abbahagyta. Hitvallása szerint nem Jásdi-borokat, hanem csopakit akar készíteni, a talaj és a mikroklíma egyediségét szeretné a borban felmutatni. |
| | |
Jásdi István a klíma és a talaj egyediségét akarja megmutatni boraiban |
A Jásdi-szortiment végigkóstolása után ezeket a borokat ajánljuk leginkább egy meleg nyári napon.
Jásdi Cserszegi Fűszeres 2006
Finom, muskotályos illat, üde savak és zamatok. Nagyon kedves bor, szódával spriccelve az egyik legjobb nyári hűsítő. Miskulancia saláta ideális kísérője.
Jásdi Csopaki Rizling 2006
Izgalmas illat, amelyben a lekaszált és napon száradt széna, a zöldalma és az őszibarack keveredik. Ízében gyümölcsös zamatok. A savas és édeskés ízek játéka jellemzi. Ez a bor is fröccsösíthető, de mi önmagában ittuk, újhagymával és zöldpaprikával megszórt kacsazsíros kenyérhez.
Jásdi Ranolder 2004
Az egykori veszprémi püspök emléke előtt tiszteleg ezzel a borral a Jásdi pince. Olaszrizling és furmint házasítása a legjobb dűlőkből. Komoly, testes, hosszú életű fehérbor, amelyet nem kell nagyon lehűteni. Ez a bor egy komolyabb gasztronómiai fogás mellett szerezhet feledhetetlen élményt. Mi nyúlgerinchez ajánljuk, párolt káposztával és serpenyős újkrumplival.
Balatonfüred: Figula Mihály pincészete
Következő állomásunk a Figula pincészet, a füredi borok zászlóvivője volt. Figula Mihály az egyetlen, aki idáig a balatoni borászok közül az "Év borásza" díjat kiérdemelte. Pincészete a Meleg-hegyen, a Tölgyfa csárda mellett működik, ahol ifjabb Figula Mihállyal együtt készíti a borokat. Ők is a termőhely szellemét tartják a legfontosabbnak. |
| | |
A Figula-birtok a Meleg-hegyen, a Tölgyfa csárda mellett |
Boraik többsége könnyű fehérbor, de népszerű a roséjuk és a Szilénusz névre hallgató, testes fehér küvéjük is. Figuláék fontosnak tartják, hogy a fajtajelleg a borokban jól felismerhetővé váljon. Egy sauvignon blanc-t ne lehessen összetéveszteni az irsaival vagy mondjuk a zenittel. Vallják, hogy a borászkodás a szőlőben kezdődik, a metszésnél, a terméskorlátozásnál.
A Figula-borok egyik állandó jelzője a reduktív szó. A reduktív azt jelenti, hogy a születése során a bor nem találkozik levegővel. A cél, hogy a gyümölcs megőrizze elsődleges, friss aromáit. Figuláék nem veszik jó néven, hogy boraikat rendszeresen ezzel a jelzővel illetik, hiszen a zeniten és a rosén kívül egyik sem készül így. A fejtések során a borok bőven levegőznek.
Boraik ugyanakkor mégis megőrzik a gyümölcsből származó elsődleges illatokat és ízeket. Akárhogy is van, tény, hogy a pincészetnek népes rajongótábora van. Mi is végigzongoráztuk boraikat, melyekből az alábbiakat emeltük ki.
Figula Zenit 2006
Vidám, kellemes, illatos, csajozós bor. Bulibor, ha úgy tetszik. Ropogós savak, diszkrét illat. Jól iható akár tisztán, akár fröccsnek. Saláták és fehér húsok mellé kiváló.
Figula Pinot Gris 2006
A pinot gris magyarul szürkebarát. A fajtajelleg itt is megszólal: leginkább virágos rét, szalmabálákkal. Nem tolakodó illat. Ízben határozottabb. Olajos, krémes test. Utóízébe egy kis mandulás kesernye vegyül. Grillezett pulykamellhez ittuk mindenki legnagyobb megelégedésére.
Figula Sauvignon Blanc 2006
Figuláék nem csak Füred, hanem a sauvignon blanc szőlőfajta elkötelezettjei is. Gazdag, vegetális illat gyógynövényekkel, csalánnal és kakukkfűvel. Intenzív, ropogós savak, tiszta ízek. Balatoni fogashoz, spárgamártással mennyei.
Badacsony: Szeremley Huba pincészete
Szeremley Huba több mint tíz éve, a családi pincészet újraélesztése óta a hazai borvilág élvonalához tartozik. A Szent Orbán Pince, mely a szőlőhegyek védőszentjéről kapta a nevét, 150 hektár saját ültetvényt tudhat magáénak. A Szeremley-birtok borásza Fölföldi Béla, az ő közreműködésével születnek a borok.
A Szeremley-borok stílusát a hagyományok tisztelete, a helyi talajadottságok és a nagy igyekezet jellemzi. Szeremleyék mindent elkövetnek, hogy megmentsék az olyan régi fajtákat, mint a kéknyelű vagy a budai zöld. Ár-érték arányukat tekintve is a legnépszerűbb borok közé tartoznak a Szent Orbán Pince termékei. |
| | |
Szeremley Huba igyekszik életben tartani a régi nagy fajtákat is |
E népszerűség zászlósa a korábban Szemelt Rizling, ma Szeremley Rizling névre hallgató rajnai-olaszrizling házasítás. Könnyű, gyümölcsös, az érett szőlő aromáiban gazdag bor. Évi 250 ezer palackot adnak el belőle.
A pincészet sok meglepetést tartogat. Néhány éve vörösborokkal lepte meg rajongóit, kiderült, hogy a korábban fehérborosnak hitt Badacsony bizony a kékszőlőnek egykor még inkább kedvezett. Pinot noir, kékoportó, syrah vagy a feledés homályából előbányászott bakator mind nagy érdeklődésre tarthat számot. Kései szüretelésű Zeuszuk egyenesen a tokaji édesborokkal egyenrangú.
Nem messze a Kisfaludy-háztól, a szőlőhegy egyik dűlőjében áll a tőkékkel körülvett étterem, mely a Szent Orbán Pince szerves része. Itt mindenki végigkóstolhatja a szortimentet egy-egy finom fogás kíséretében. Mi is így tettünk, a legemlékezetesebbek a következő palackok voltak.
Szeremley Rizling 2006
Üde, gyümölcsös, itatja magát. Leves előtt és után, majd pedig halhoz. Bármilyenhez. A bor tuttifruttis aromákkal indít, finom gyümölcsös a közepe, lecsengésében is a gyümölcsösség dominál.
Szeremley Pinot Noir Rosé 2005
Gyümölcsbomba, érett eper egy kis lekváros jelleggel. Önmagában is jól iható, kellemes bor grillezett ételekhez, főleg sertéshúshoz. Mi lecsóval körített fogashoz ittuk - ahhoz is bejött.
Szeremley Badacsonyi Kéknyelű 2004
Badacsony legnemesebb és legősibb szőlőfajtája. Különleges, a világon egyedülálló nővirágú fajtaritkaság. Porzópárja hagyományosan a szintén csak Badacsonyban termő budai zöld. Innen származik a mondás: Lennék én budai zöld a kéknyelű ültetvényedben.
Nevét kékeszöld kocsányáról kapta. Fiatalon grapefruit, ananász és citrusos aromák jellemzik finom savakkal és hosszú utóízzel. Igazi arcát többéves palackos érlelés után mutatja meg, akkor kiderül, hogy bazalton született, előbújnak ugyanis az ásványi jegyek. Grillezett mangalicaszűzhöz kiváló volt.
Balatonlelle: Konyári Pincészet
Immár a déli parton járunk, a lellei Kishegyen. Itt építette fel Konyári János az egyik legimpozánsabb magyarországi pincészetet. Amikor az ember belép a birtok vaskapuján, egy pillanatra úgy érzi, mintha egy kaliforniai borászat bejáratánál állna. A '90-es évek elején Konyári János a legelsők között jelent meg a piacon palackozott boraival. Időközben fia, Dániel is beletanult a szakmába, számtalan külföldi tanulmányúttal a háta mögött ma aktívan kiveszi részét a borászat életéből. |
| | |
Konyáriéké az egyik legimpozánsabb pincészet hazánkban |
A Konyári pince jelenleg 25 hektáron gazdálkodik, és évente körülbelül 150 ezer palackot forgalmaz. Ültetvényeik a legkiemelkedőbb fekvésű dűlőkben találhatók. A pincészet talán legnagyobb érdeme, hogy bebizonyította, a Dél-Balatonon is lehet csúcsminőségű, nagy vörösborokat készíteni.
Sigillum Loliense névre hallgató vörösboruk idehaza és külföldön is népszerű. A bor Lelle egykori pecsétjéről (Sigillum Loliense, vagyis Lelle pecsétje) kapta a nevét, mely már évszázadokkal ezelőtt is karózott szőlőt ábrázolt. A sikersztori betetőzéseként születettt a Sessio névre hallgató, tisztán merlot-ból szűrt vörösbor, amelynek 2003-as évjárata a brüsszeli Concours Mondial nagy aranyérmét is kiérdemelte.
A vörös Loliensének fehér testvére is van. A fehér küvé érdekessége, hogy a reduktív feldolgozás mellett hosszú ideig erjesztik, majd sokáig finom seprőn tartják. Ennek eredménye a bor húsossága, aromagazdagsága.
A Konyári család vezeti a Kishegyen lévő kápolna mellett felépített, pazar kilátású terasszal rendelkező éttermet, a borokat itt jellegzetes balatoni ételekkel együtt is meg lehet kóstolni. Mi az alábbiakat választottuk a forró napokra.
Konyári Chardonnay 2006
Szomjoltó, üde, reduktív chardonnay. Elenyésző mennyiségben zenit, lyra és muscat ottonel fajtákat is tartalmaz, amelyek fokozzák az ízgazdagságot és a kellemes parfümösséget. Utóízében kellemes édeskés fanyarság, amely a kezdő borivók szívét is megdobogtatja. Saláták, könnyű, grillezett fehér húsok kísérője.
Konyári Merlot-kékfrankos 2005
Piros gyümölcsök egyvelegét felvonultató, könnyű, tartalmas vörösbor. Részben nagy hordóban, részben kis újfahordóban érett. Gazdagabb, súlyosabb, mint a pincészet korábbi évjáratainak hasonló bora. Olasz tészták és pizzák illenek hozzá. Egy magyar chianti. A grillpartikon is hálás közönségre számíthat.
Konyári Loliense fehér 2006
Chardonnay, sauvignon blanc és egy kevés olaszrizling házasítása. Illatában fehér húsú gyümölcsök, némi egzotikum, grapefruitot idéző íz, finom, lecsiszolt, de élénk savak. Nagyon gazdag, finom bor, amely kóstolóstábunk valamennyi tagját elvarázsolta. Nyári estéken baráti beszélgetésekhez vagy halakhoz ajánljuk.
Balatonboglár: Légli Ottó pincészete
Légli Ottó is a hazai borászat nagy úttörőinek egyike. 1993-ban jelent meg először palackozott boraival az újjáébredő borpiacon. Első olaszrizlingje lenyűgözte a fogyasztókat, és a borai iránti rajongók száma azóta is folyamatosan nő.
Ültetvényei Szőlőskislak és Szőlősgyörök déli fekvésű dűlőiben találhatók. A Légli-stílus része a "léglies könnyedség". A jól hangzó szlogent könnyű félreérteni. A könnyedség itt nem az egyszerűség szinonimája.
Borai rendkívül zamatgazdagok, aromái összetéveszthetetlenek, jól tükrözik a környék talajadottságát. Sosem lehet őket összekeverni például egy badacsonyi, bazalton termett borral. |
| | |
A Légli-ültetvények Balatonboglár környékén találhatók |
Légli erőssége a játékosság, a vibráló savak. Az irányított erjesztéssel készült királyleánykára ez éppen úgy igaz, mint az égetett újfahordókban érlelt, vajas, telt, vastagabb szerkezetű chardonnay-ra vagy pinot blanc-ra.
Légli Ottó is azok közé tartozik, akik képesek folyamatosan megújulni. A bombasztikus, 2003-as évjáratban alkotta meg egyik legemlékezetesebb borát, a Landordot. Remek fekvésű területei között a Landord-dűlő a legkülönlegesebb, annak bizonyítéka, hogy kizárólag a saját, gondosan és tudatosan művelt ültetvényről szüretelt szőlőből lehet komoly, nagy bort készíteni.
Légli a közelmúltig csak a nagyüzemektől örökölt széles térállású ültetvényekkel dolgozott, mára viszont a saját telepítésű ültetvények is termőre fordultak. Lássuk, milyen eredménnyel!
Légli Blanc 2006
A Gyugyi-dűlő saját telepítésű olaszrizlingje képezi a bor alapját. Ehhez jön még néhány fajta. Ízében a sauvignon csalános jellege dominál, zöldfüvek, bodza, rebarbara. A legfröccsebb fröccsbor! Kizárólag szódával. Szinte mindenhez fogyasztható.
Légli Pinot Blanc 2006
Komoly bor, összetett illatában olajos magvak versengenek a körtével, almával. Teste közepesen telt, krémes szerkezetű, felfedezésre váró ízekkel. Nem az a fajta bor, amely első kóstolásra tömegeket hoz lázba. Inkább a haladó borfogyasztók lelkesedésére számíthat. Grillezett kacsamell ízlett hozzá a legjobban.
Légli Sauvignon blanc 2006
A János-hegy termése. 500 literes fahordóban erjedt és érlelődött. Nem a megszokott, nyakunkba ugrik típusú sauvignon blanc. Annál szemérmesebb, visszafogottabb, bizalmatlanabb, Legalábbis illatban. Ízben azonban teljesen kinyílik és odaadja magát. Az átlagosnál sokkal melegebben ajánlott a fogyasztása, ami ez esetben legalább 15 fokot jelent. Mangalicaszűz pestós pennével az ideális társa.
Deluxe Magazin |