| |||||||||
Az egri vörös vagy az egri fehér Minden embernek van kedvelt és kevésbé kedvelt itala. Így van ez azoknál is, akik a bort részesítik előnyben a palettán. Mi az, ami a borivók táborát is megoszthatja? Ahogy párválasztásnál is van, aki a szőkéket, mások a feketéket, barnákat és akadnak, aki a tüzes vöröseket kedveleik, a borfogyasztóknál is megvan a vöröset és a fehéret szeretők tábora. Egyes férfiak a telt keblű hölgyekre, míg mások az apróbb domborulatokra buknak, ugyanígy a bor esetében is egyesek az édeset, míg mások a száraz borokat részesítik előnyben. Az egri bort kedvelők valószínűleg boldogok, hisz itt mindenki megtalálhatja álmai borát, és talán asszonyát is. A borvidék felén, - középső és nyugati lankáin fehérbor-szőlőt termesztenek. Az ezekből készül borok elegánsak, finom zamatúak, testességben és alkoholtartalomban azonban elmaradnak a délebbi területek boraitól. Legelterjedtebb fajták az olaszrizling, a hárslevelű, a chardonnay, a tramini, a rajnai rizling és a királyleányka. Az OLASZRIZLING október második felében érik és bora enyhén rezedaillatú, keserű mandulára emlékeztető, tüzes, kissé lágy harmóniájú. Túlérett, aszúsodott szőlőjéből különleges minőségű természetes csemegebor készíthető A HÁRSLEVELŰ ősi magyar szőlőfajta. Napfényben gazdag hegyoldalakon, október végén érik. Bora jó évjáratokban feltűnően intenzív, hársfavirágra emlékeztető. Zamata kellemes, kissé fanyar. Aszúsodott bogyóiból mézillatú, zamatos, édes csemegebor készíthető. A CHARDONNAY szőlőfajtát a múlt század végén a pécsi Káptalan hozta be Franciaországból. Bora karakteres, jellegzetesen finom illatú és zamatú. Legtöbb évjáratban kiváló és feltűnően elegáns. Különleges, könnyed megjelenéséért a borok balerinájának nevezik. A TRAMINI finom illatú és zamatú. Kissé lágy, harmonikus, elegáns borát sokan kedvelik. A fűszeres tramíni páratlan illatával és zamatával igazi fehérbor-különlegesség A RAJNAI RIZLING terméséből készült finom, intenzív illatú bor zamatos, karakteres, férfias jellegű. Kiemelkedő értéke a gyümölcsíz. A KIRÁLYLEÁNYKA egy régi erdélyi fajta, amely leginkább Magyarországon terjedt el. A hungarikumok sorába tartozik. Ha optimális időben szüretelik, és borát gondosan kezelik, akkor megmaradnak a fajtára jellemző gazdag illat és zamatanyagok. A borvidék keleti hegyvonulatain termesztik a vörösborszőlőket. Leghíresebb az egri bikavér, amely három szőlőfajtából készül. Sötét színű, testes, bársonyosan fanyar ízű. Fűszeres illata és zamata ászkolás után alakul ki. Az egri vörösborok közül a hűvösebb évjáratúak színanyagban szegények, savasak. Legelterjedtebb szőlőfajták a kékoportó, a kékfrankos, a cabernet franc, a cabernet sauvignon, a merlot. A KÉKOPORTÓ, a borvidék legelterjedtebb, vörösbort adó fajtája. A betelepülő német lakosság hozta magával. Koránérő fajta és ibolyára emlékeztető illattal és zamattal rendelkezik. Mélyvörös színű, lágy, harmóniával. Finom rozébort is készítenek belőle. A KÉKFRANKOS rubin- vagy mélyvörös színű. Férfias, karakteres, csersavban gazdag, testes, zamatos borát sokan kedvelik. A gazdák burgundinak is nevezik. Bora aránylag lassan fejlődik, egyéves korára az érdességét finom bársonyosság váltja fel. Nemes ízével a legbecsesebb vörösborokhoz tartozik. A CABERNET FRANC bora kiváló minoségű, sötétvörös színű, málnára emlékeztető illattal és intenzív zamattal. A CABERNET SAUVIGNON bora gránátvörös színű. Finom csersavban és zamatban különösen gazdag. Az ünnepi asztalon a vadpecsenyékhez és a vadpörköltekhez ajánlható. Mindkét cabernet termésébol jellegzetes ízű barrique borok is készülnek. A MERLOT csupán néhány évtizede honos e vidéken. Mézédesre érett bogyóiból mélyvörös színű, illatban és zamatban gazdag bor készül. Remélem mindenkinek felkeltettem érdeklődését a csodás egri borok iránt! Látogassanak el Egerbe! | |||||||||
|
bor, pince, borászat, szőlő, pálinka, párlat, hírek .. e-mail: tester@fw.hu
2007.06.17. 19:24
Az egri borok dícsérete - 2007.06.17
Címkék: vörös fehér eger bor
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://borhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr78100566
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.